Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 30.04.2024

Обележен Дан Библиотеке Матице српске

Читај ми

Читај ми
AA

У Матици српској свечано је обележен Дан Матичине Библиотеке. Том приликом додељена је Награда „Златна књига Библиотеке Матице српске“ проф. др Александру Јеркову, управнику Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” и редовном професору на Филолошком факултету у Београду. Поред тога, уручене су и захвалнице, које су ове године добили Драгица Мијовић, проф. др Жељко Вучковић, Народна библиотека „Стеван Сремац” у Нишу и Народна библиотека у Крушевцу.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић истакла је, честитајући домаћинима Дан Библиотеке, да је говорити о било чему данас у Новом Саду, Војводини и Србији – било оно духовно, културно, интелектуално или сасвим обично, свакодневно – немогуће без макар летимичног повратка у прошлост, у којој су корени и темељи свега што нас окружује и што данас живимо, па је тако и са Библиотеком.

„Много је датума и догађаја из њеног дугог живота, који је прекидан само накратко, великим људским несрећама, попут два светска рата. Од самог њеног оснивања до пресељења у Текелијанум, до 28. априла 1864, када је Матица српска пресељена из Пеште у Нови Сад. Тај датум над свим датумима није важан само за Матицу српску, већ и за нашу варош, која тада постаје оно што с поносом истичемо – Српска Атина. То је био преломни догађај за цео наш национални корпус, јер је Матица српска место где се сажима сав наш културни национални идентитет, место где се сабира све што је уситњено и разбацано у више држава, место које је постало непробојна одбрана наше самобитности и препознатљивости“, истакла је Милошевићева.

Она је нагласила да је радост и привилегија честитати Дан Библиотеке свима присутнима, али и целом нашем културном, духовном и националном корпусу.

„Стога имамо, не само привилегију и част, већ много више – одговорност да увек будемо уз вас“, навела је Драгана Милошевић.

Присутне домаћине скупа, учеснике програма и госте поздравио је, у своје име и у име епископа бачког Иринеја, епископ мохачки Дамаскин.

Председник  Матице српске др Драган Станић нагласио је значај Галерије, Библиотеке и Издавачког центра Матице.

„Поред тога што чува преко три и по милиона књига и осталих публикација, Библиотека настоји да књига стигне и до њених корисника. Али околности у којима данас живимо не дозвољавају да се у потпуности посветимо књизи и миру који нам пружа читање и промишљање о прочитаним књигама. Ова готово апокалиптична ситуација, не само код нас већ и у свету, наводи нас да се окренемо духовним вредностима и знању. Због тога, хвала библиотекарима што брину о овој драгоценој вредности“, рекао је Станић.

Управник Библиотеке Матице српске др Селимир Радуловић у свом обраћању укратко је приказао историјат Библиотеке, као институције која има мисију ширења културе и духовности, као кућа, како је навео, у којој се осећа мирис и укус књига, на радост оних који се баве књигом и оних који је читају.

Управни одбор Библиотеке Матице српске установио је 29. децембра 2015. године Дан Библиотеке и њену годишњу награду.

 

fixed-img