Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 30.04.2024

Секретар Милошевић примио добитника признања за најбољу докторску дисертацију

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић примио је данас у Покрајинској влади добитника престижног европског признања за најбољу докторску дисертацију доц. др Стефана Николића са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.

Европско удружење за аутоматизацију дизајна микрочипова (Еuropean Design and Automation Association), које организује највећу европску и једну од највећих светских конференција у тој области — „Design, Automation and Test in Europe“, доделило је Николићу признање за најбољу докторску дисертацију у категорији „Нови правци у методама и алатима за развој система, симулацији и валидацији, дизајну ембедед софтвера, сајбер-физичким, безбедним системима и системима који уче (вештачка интелигенција)”.

Николићева дисертација „Аутоматизација дизајна програмабилног повезивања за реконфигурабилне архитектуре“, која је проглашена за најбољи докторски рад на факултету у 2023. години, резултат је вишегодишњег истраживања које је спровео као докторанд и асистент на Факултету за рачунарске и комуникационе науке Федералног политехничког универзитета у Лозани у Швајцарској.

Секретар Милошевић је истакао ово признање као доказ квалитетне комуникације са младим истраживачима протеклих година.

„Стефан Николић је представник оног најбољег у образовном систему, по чему смо видљиви и препознати у свету. А посебно је важно истаћи да се млади колега одлучио да настави свој професионални пут управо у својој земљи, на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Тиме се шаље порука да је Србија добро место за младе, вредне и креативне људе“, рекао је Милошевић и додао да су најистакнутији међу младим научницима највредније што имамо.

Доцент Николић је изразио захвалност свом матичном факултету што му је омогућио да се врати у његово окриље и навео да жели да настави универзитетску каријеру у Србији како би допринео развоју наше науке и високог образовања.

Доделом овог признања потврђен је континуитет у Николићевом постизању врхунских научних резултата што потврђује награда „Михал Сервит“, коју је добио 2020. и 2021. године на најзначајнијој европској конференцији у области реконфигурабилног рачунарства – „Field-Programmable Logic and Applications“ – за најбољи рад из области алгоритама за дизајн, метода и CAD алата за FPGA и самосвесне системе.

fixed-img