Вести


Честитка Жолта Сакалаша поводом Међународног дана матерњег језика

Нови Сад , 19. фебруар 2021.
-A A +AЧеститка Жолта Сакалаша поводом Међународног дана матерњег језика.

Нови Сад , 19. фебруар 2021. .

Право на употребу матерњег језика једно је од основних људских права данашњице. Управо језици чине културу сваког народа јединственом, а матерњи језик темељ је културног идентитета народа, тачка препознавања различитости, толеранције и међусобног разумевања.

Значај 21. фебруара, дана када се обележава Међународни дан матерњег језика, наизраженији је у Аутономној покрајини Војводини, где је једна од најважнијих њених тековина језичка шароликост која се посвећено чува и која нас мотивише на даље зближавање и боље упознавање. Покрајина је увек неговала језичку и културну разноликост, подстицала мултилингвизам и јачала свест о значају матерњег језика и вишејезичности.

Конкретно, Војводина јесте простор где више од двадесет пет различитих националних мањина ‒ националних заједница користи своје матерње језике у свакодневној комуникацији, а поред српског језика у службеној употреби је још девет мањинских језика: бугарски, мађарски, македонски, румунски, русински, словачки, хрватски, црногорски и чешки језик.

Покрајинска влада доследно се и предано бави унапређивањем и заштитом вишејезичности у покрајини, у сарадњи с националним саветима националних мањина и локалним самоуправама. Неговање различитих матерњих језика, свести о језичким и културним традицијама, дијалогу, узајамном разумевању и солидарности јесте наш дугорочни циљ и суштина заједничког живота у Војводини.

Један језик може да опстане само ако се с љубављу преноси најмлађима, с колена на колено, ако има институционалну подршку, ако се негује у школама – онако како то чинимо у нашој покрајини.

Имајући у виду тужну чињеницу да у свету, из године у годину, нестају цели језици и да до краја овог столећа многи могу сасвим да се угасе, исказујем наду да ћемо на нашем животном простору сачувати сваки језик без обзира на то колико ће он у будућности имати говорника.

С таквим осећањем, честитам вам Међународни дан матерњег језика.

Покрајински секретар

Szakállas Zsolt
(Жолт Сакалаш)


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs