Вести


Библиотека „Глигорије Возаровић“ у Сремској Митровици обележила 150 година постојања

Нови Сад , 05. фебруар 2016.
-A A +AБиблиотека „Глигорије Возаровић“ у Сремској Митровици обележила 150 година постојања.

Нови Сад , 05. фебруар 2016. .

Библиотека „Глигорије Возаровић“, једна од најстаријих библиотека у Срему, основана 1886. годину, као Српска грађанска читаоница, обележила је синоћ у позоришту „Добрица Милутиновић“ 150 година постојања. Тим поводом, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић присуствовао је свечаној академији, а поштоваоцима књиге и грађанима обратила се директорка библиотеке Живка Матић и заменик градоначелника Сремске Митровице Томислав Јанковић.

„Подржавајући овако значајне јубилеје, као што је постојање библиотеке „Глигорије Возаровић“ подржавамо њене напоре и труд да настави даље да негује однос према лепој литератури, читаоцима, поштоваоцима књиге“ рекао је секретар Грујић и додао да „ у складу са скромним могућностима које су нам ове године у буџету, секретаријат за културу и јавно информисање Покрајинске владе наставиће да подржава пројекте библиотека у Војводини, на тај начин што даје подршку у куповини књига, адаптацији или реконструкцији простора или кроз подршку у дигитализацији. Ова библиотека, која има регионални, матични карактер је зато веома важна за Срем и заслужује сваку врсту подршке“ закључио је секретар Грујић.

У име града Сремске Митровице обратио се заменик градоначелника Томислав Јанковић, који је истакао да век и по постојања, рада, труда, залагања, кроз борбу за опстанак и очување старих списа јесте за сваку похвалу и честитку. Данас она има фонд, који броји преко 120.000 књига и многобројно чланство, што свима нама даје обавезу да је подржавамо да настави да чува и негује култ књиге.

Директорка Живка Матић се у име запослених у библиотеци „Глигорије Возаровић“ и у своје лично име захвалила свима на подршци, коју је ова институција кроз 150 година постојања добила од бројних грађана, који су знали и знају да препознају значај књиге. У даљем обраћању директорка Матић подсетила је на историјат Српске грађанске читаонице и на дело Глигорија Возаревића, као једног од првих српских книжара и издавача.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs