Вести


Бојан Пајтић на Дану Војводине у Бриселу: Канцеларија Војводине у Бриселу оправдала своје постојање

Брисел , 15. октобар 2015.
-A A +AБојан Пајтић на Дану Војводине у Бриселу: Канцеларија Војводине у Бриселу оправдала своје постојање.

Брисел , 15. октобар 2015. .

„Четири године након оснивања Канцеларије Војводине у Бриселу, можемо да кажемо да је ова институција оправдала своје постојање“, изјавио је председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић, на Дану Војводине у Бриселу, који је синоћ обележен у Мисији Републике Србије при Европској унији.

„Војводина данас привлачи негде око 90 одсто фондова прекограничне сарадње који су намењени Србији. Готово половина страних инвестиција које дођу у Србију, остану у Војводини. Ми смо, дакле, показали да умемо да направимо капацитет и да умемо да искористимо оно што нам у процесу придруживања доносе и европске институције и европски фондови“, нагласио је др Бојан Пајтић.

Поводом обележавања овогодишњег дана Дана Војводине у Бриселу, у склопу манифестације европске недеље градова и регија „Отворени дани“ („Open Days 2015“), синоћ је отворена и изложба „Заобилазне стратегије – Архитектура у Војводини на почетку 21. века“ . У присуству бројних гостију присутнима се обратио, поред председника Покрајинске владе др Бојана Пајтића, и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.

Секретар Грујић је нагласио да је овогодишње представљање Војводине у Бриселу у знаку промоције преко 20 нација које у једној регији живе више од 300 година. „То значи“, истакао је Грујић, „да пуно нација, пуно религија, језика, обичаја, културе промовишемо на један посебан начин, не само Војводину и Србију, већ и целу регију и да уједно покажемо да смо живећи вековима једни поред других успели да то одржимо.“

„Поносан сам што живимо заједно“ рекао је Грујић и додао да је дан раније у Европском парламенту одржана промоција рада и активности шест завода за културу националних заједница у Војводини.

„Имали смо циљ да на Отвореним данима у Бриселу представимо Војводину кроз делатности наших завода за културу војвођанских Мађара, Хрвата, Словака, Русина и Румуна и Завода за културу Војводине, дакле, да представимо културу у Војводини, али и све оно што Србија даје са своје стране. И оно што је наша, да тако кажемо, амбасадорска порука свима – а то је да Војводина може и треба да буде онај искорак Србије, оно где показујемо своје најлепше лице. Националне заједнице на територији Војводине јесу наши најбољи представници у иностранству. Однос према њима, такође, треба да буде оно чиме се дичимо и ми то и радимо,“ рекао је покрајински секретар за културу и јавно информисање.

Славиша Грујић је подвукао значај идеје о мултикултурализму, интеркултурализму, што за поруку има да треба да разумемо и поштујемо свог комшију. „Покрајински јавни сервис Радио-телевизија Војводине емитује програм на десет језика и то је још један доказ и потврда да је Војводина, пре свих успела у томе да и институционално поштује Уставом загарантована права националних заједница, које се односе на културу, језик, писмо и информисање“ закључио је у свом излагању секретар Грујић.

Поставка изложбе „Заобилазне стратегије – Архитектура у Војводини на почетку 21. века“ представља први корак у мапирању савремених архитеката и пројектних бироа који су својом стваралачком праксом и делима обележили прву деценију новог миленијума и омогућава детаљан увид у њихова архитектонска дела на територији Војводине. Изложба обухвата плакате Музеја савремене уметности Војводине, публикације Завода за културу националних мањина у Војводини и Завода за културу Војводине, као и пројекцију филма на ову тему. Учесници архитекти изложбе су: Дубравка Ђукановић, Милан Ковачевић, Лазар Кузманов, Драган Маринчић, Александра Маринчић, Иља Микитишин, Душан Миладиновић, Леонид Нешић, Александар Рацков, Немања Радусиновић, Тот Вилмош, Валкаy Золтан.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs