Вести


Бројне могућности за сарадњу са кинеским пољопривредним научним институцијама

Нови Сад , 10. октобар 2016.
-A A +AБројне могућности за сарадњу са кинеским пољопривредним научним институцијама .

Нови Сад , 10. октобар 2016. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић примио је данас делегацију научника из Кине који у Србији и Војводини бораве како би се упознали са најновијим научним достигнућима у области пољопривреде и како би развили сарадњу са институцијама из наше покрајине и наше земље.

Професори и представници универзитета „Нортвест“ из области Јанглинг у кинеској провинцији Шенси, Љао Чаојинг (Liao Chaoying), Ванг Ћуенџен (Wang Quanzhen) и Ћао Венђун (Qiao Wenjun), представили су секретару Радојевићу свој универзитет, иначе један од два кључна кинеска универзитета за пољопривреду и шумарство. Овај универзитет, који реализује пројекте уз пуну подршку кинеског министарства образовања и којег похађа око 30 000 студената, заинтересован је за заједничке пројекте и размену студената. Гости из Кине обавестили су секретара о томе да се у области Јанглинг сваког новембра одржава један од највећих и најрепрезентативнијих кинеских сајмова посвећених најновијим технологијама у пољопривреди. Они су изразили спремност да раде на повезивању других научних институција и локалних и регионалних власти, како би се кроз директне контакте, бројне идеје реализовале и резултирале остварењем истоветних циљева - унапређењем пољопривредне производње и побољшањем положаја пољопривредника.

Секретар Радојевић је током разговора, којем су присуствовали и в.д. директора Института за ратарство и повртарство Јан Туран и управник Одељења за крмно биље Института др Ђура Карагић, истакао да је овај састанак одлична почетна тачка за сагледавање бројних могућности за даљу сарадњу. Додао је и да је Новосадски пољопривредни сајам, као највећи у земљи и један од највећих у региону, изванредна прилика за наставак разговора о заједничким пројектима и истраживањима.

Делегација из Кине је, поред посете Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство, посетила Пољопривредни факултет и Инстутут за ратарство и повртарство у Новом Саду, а обићи ће и Пољопривредни факултет Универзитета у Београду.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs