Вести


Бугарски: У нашим комшијама имамо сараднике и пријатеље

Нови Сад , 28. мај 2016.
-A A +AБугарски: У нашим комшијама имамо сараднике и пријатеље.

Нови Сад , 28. мај 2016. .

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски присуствовао је 28. маја 2016. године традиционалном свечаном отварању граница на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније, коју организује Регионална сарадња Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ). Свечаности је присуствовао и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, Михаљ Њилаш.
Како је овом приликом рекао секретар Бугарски још једном доказујемо да ова тромеђа нема граница, као ни сарадња у оквиру Еврорегије ДКМТ, и подсетио да је много тога урађено, отворена су три гранична прелаза са Румунијом, спремљен је стратешки пројекат за измуљавање реке Бегеј, реализован је пројекат „Преко Тисе“ и створена је заједничка понуда наутичког туризма на Дунаву и Тиси.
- Хоћемо тиме да унапредимо друштвено-еконосмки развој са обе стране границе. Волео бих када би и ова тромеђа била стални отворени гранични прелаз, јер би то олакшало становницима програничних регија да буду мобилни, а уверен сам да ће у будућности то бити и остварено – истакао је Бугарски
Он је нагласио да нема ништа боље него када у комшијама имате сараднике и пријатеље, када са њима радите и градите, а то је слућај у Еврорегији ДКМТ.

Ми смо увек радили једну ствар. У средиште наше политике смо увек стављали човека, грађанина, а људе смо делили само у четири категорије, на добре и лоше, вредне и лење и то је најачи темељ успешне сарадње. Наш задатак је да још више радимо и прикажемо нашим колегама у Бриселу да је у средишту свега човек. На крају желим да се захвалим свим колегама на сарадњи, да успешно уведемо ДКМТ у трећу деценију рада и да се догодине сви сретнете овде, а да ограде која је поствљена због мигрантске кризе, више не буде – рекао је Бугарски.
По речима председника Савета Жупаније Тимиш Тита Божина, грађани пограничних регија имају корист од пројеката реализованих у оквиру Еврорегије ДКМТ.
- Драго ми је да смо за ових 19 година успели да развијемо добру сарадњу у оквиру Еврорегије ДКМТ, али још увек не можемо да се крећемо из једне у другу државу без граница и потешкоћа. Он је нагласио да ограда која је постављена због мигрантске кризе нема везе са ова три народа и неће ништа променити између држава – рекао је Титу Божин.
По речима председника Генералне скупштине Жупаније Чонград Беле Какаша, сарадња у оквиру ДКМТ симболизује сарадњу људи са све три стране границе, што је посебан изазов и обавеза.
Доказали смо кроз ову сарадњу да можемо формулишући циљеве, да их заједно и остваримо. Изградили смо мостове, путеве, везе. Привремена граница иза нас не значи ништа, то је само једна епизода у нашем животу. Надам се да ћемо и убудуће добро сарађивати и паметно искористити 300 милиона евра који су нам на располагању, а наставићемо да градимо пријатељство и сарадњу – нагласио је Бела Какаш.
Отварање границе је уприличено на граничном прелазу Кибекхаза-Бебавеке-Рабе, а традиционално, у оквиру ове манифестације одржан је дечији крос „Триплекс“, у коме су учествовали ученици школа из све три државе. Након манифестације на тромеђи одржано је заседање Скупштине регионалне сарадње Еврорегије ДКМТ, у румунском граду Sannicolau Mare (Велики Семиклуш).
Заседању је испред Војводине, присуствовао покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, Михаљ Њилаш који је овом приликом истакао позитивно искуство Покрајинске владе са Министарством унутрашњих послова Србије у вези реализације Пројекта “ Across the Tisa”, који је реализован у оквиру ДКМТ сарадње.
Једна од активности у оквиру Пројекта, била је да 60 припадника пограничне полиције заврши курс мађарског језика, коју је организовала Покрајинска влада. Учење румунског језика на основном нивоу, за припаднике пограничне полиције, смо предложили и у стратешком пројекту “Ревитализација канала Бегеј”. Ове чињенице доказују, да је МУП Србије спреман на сарадњу, те видим велику шансу за успостављање партнерства, које је везано за ову пројектну идеју – рекао је секретар Михаљ Њилаш.

На седници је командант Инспектората жандармерије Жупаније Тимиш, пуковник Николае Слев, представио предлог пројекта сарадње са Жандармеријом Србије, а после одржане презентације обратио се помоћник команданта Жандармерије Србије пуковник Драган Васиљевић.
Одржана је и презентација презентација пројеката планираних за програмски период од 2014. до 2020. године у пограничним подручјима Мађарске и Румуније, Мађарске и Србије и Румуније и Србије о којима су говорили представници савета жупанија Чонград, Тимиш, БачКишкун, Арад, Караш-Северин, и представници Покрајинске владе.
Како је овом приликом речено сарадња ће бити настављена пројектом „SINH-X-Social innovation in healthcare in cross-border regions“, где је циљ социјална здравствена иновација. Планирана су још два пројекта „Colourful cooperation“, и „Dream railway“ са партнерима из Мађарске. „Dream railway“ представља наставак ревитализације железничке пруге Сегедин-Суботица-Бачалмаш-Баја, која је у два ИПА пројекта већ припремљена, а у оквиру овог пројекта би требало да се изради план за прибављање дозвола за пругу Суботица-Бачалмаш-Баја, а укупна вредност ова 3 пројекта је око 8,8 милиона евра.
Овим приликом уручене су и награде „Истакнуте личности ДКМТ“, а представљени и победнички пројекти. Регионална сарадња Дунав-Криш-Мориш-Тиса, поводом петнаесте годишњице сарадње, новембра 2012. године у Темишвару успоставила је Награду „Истакнути у ДКМТ-у, којом се из године у годину награђују најбољи пројекти ове Еврорегије. Овом приликом награђена су четири пројекта, реализована сарадњом Мађарске и Србије, Мађарске и Румуније, као и Румуније и Србије.
Награђени пројекти су „Nature of future“, у сарадњи жупанија Чонград–Тимиш, „Integrated cross-border research platform to identify cellular processes as potential targets for personalized cancer therapies“ Арад-Чонград, „Discovery of our forgotten cultural and natural heritage in the Hungarian-Serbian border region“ Бач-Кишкун-Војводина, и „Flood prevention - for better life quality” Караш-Северин-Војводина.
Након заседања Скупштине ДКМТ румунска жупанија Тимиш предала једногодишње председавање Еврорегијом ДКМТ мађарској Жупанији Чонград.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs