Вести


Бјелић: АП Војводина спремна да подржи убрзано улагање у обновљиве изворе енергије

Нови Сад , 28. септембар 2021.
-A A +AБјелић: АП Војводина спремна да подржи убрзано улагање у обновљиве изворе енергије.

Нови Сад , 28. септембар 2021. .

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић рекао је данас на отварању 14. Међународног форума о чистим енергетским технологијама да је покрајинска управа спремна да подржи убрзано улагање у обновљиве изворе енергије, као и да покрене пројекте који би били замајац за улагање у енергетску ефикасност.

Он је подсетио на то да је у претходних пет година ресорни секретаријат издао преко 200 различитих аката за инвестирање у обновљиве изворе енергије, захваљујући чему су изграђене ветроелектране капацитета око 400 мегавата, а омогућена је и градња Термоелектране-топлане Панчево снаге 200 мегавата, која ће користити природни гас.

Четрнаести форум о чистим енергетским технологијама почео је данас у Скупштини АП Војводине под називом „Енергетика Србије – Постпандемијски искорак ка будућности“. Форум традиционално организују Институт за европске послове (ИНЕА) и Факултет техничких наука у Новом Саду, уз подршку Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе.

Секретар Бјелић је казао да овогодишњи назив Форума опомиње да фокус деловања са садашњости треба да померимо ка ономе што нас чека, те да су промењене навике људи и потребе привреде утицале и на сектор енергетике.

„Енергетска ефикасност је сваким даном све значајнија тема, а јавни објекти су, нажалост, најчешће примери енергетске неефикасности“, казао је Бјелић.

Он је нагласио да је у сарадњи са Европском банком за обнову и развој израђен Атлас енергетске ефикасности за 82 објекта на територији АП Војводине.

„Поређењем добијених података о потрошњи енергије, пре и после примене предложених мера енергетске ефикасности, закључено је да је могућа уштеда од преко 60 одсто“, рекао је Бјелић и додао да је у сарадњи са Факултетом техничких наука у поступку израда детаљних енергетских прегледа за 94 објекта, који ће бити основ за енергетску санацију у нареднe три године.

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић казала је да Србија треба да предводи промене у енергетици, а да су енергетска транзиција, декарбонизација енергетике и привреде питања која су важна за цео свет.

Она је додала да Србија има све потенцијале да буде енергетски безбедна, независна и истовремено еколошки чистија земља.

„Влада Србије је у претходних годину дана направила велики искорак у области рударства и енергетике. Било је потребно редефинисати основе, ако желимо да идемо путем зелене енергетике и зелене агенде као новим моделом раста. Први пут имамо посебан Закон о коришћењу обновљивих извора енергије, као и нови Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије. Започели смо и израду стратешких докумената, Стратегије за развој енергетике до 2030. са визијом до 2050. године, као и Интегрисаног националног плана за климу и енергетику са пројекцијама до 2050. године. Сва пратећа подзаконска акта биће завршена до краја године. То су документа која ће бити темељ за развој и за будућност Србије јер, с једне стране треба да омогуће да будемо енергетски безбедна земља, а са друге стране да будућим генерацијама оставимо чистију животну средину“, рекла је министарка Михајловић.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор казао је да питање којим се бави Форум јесте комплексно, надстраначко, политичко и модернизацијско, али и компетитивно питање.

„Ово је једна од тема у којима се земље такмиче у привлачењу инвестиција, убрзавању развоја, модернизацији и осталим сферама које представљају мерило квалитета живота грађана“, рекао је председник Скупштине Војводине.

Пастор је навео да је Србија у протеклом периоду учинила крупне кораке када је у питању законска регулатива у овој области, обезбеђујући тиме оквир за бржи енергетски развој.

Организатор и председавајући Форума Тихомир Симић рекао је да у дужем периоду Република Србија улаже посебне напоре у процесу унапређења сопствене енергетске безбедности и изградње инфраструктуре, која треба да задовољи растуће потребе за енергијом. Он је додао да се готово идентични процеси дешавају и у другим земљама Југоисточне Европе, потврђујући чињеницу да нико на овом простору не може себи да дозволи пасивност, нити да постане изоловано енергетско острво.

На отварању Форума обратили су се и амбасадор Републике Пољске Рафал Перл и председник Савета Агенције за енергетику Републике Србије Дејан Поповић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs