Вести


Важно је стварати нове могућности за извоз и повећати конкурентност

Нови Сад , 18. мај 2016.
-A A +AВажно је стварати нове могућности за извоз и повећати конкурентност.

Нови Сад , 18. мај 2016. .

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски говорио је данас на Новосадском сајму, на семинару који су организовали амабасада Француске у Србији и Креди-Агрикол банка, на тему француског модела задруга у заједничкој употреби пољопривредне механизације.

Секретар Бугарски је овом приликом рекао да је потребно разговарати о искуствима које могу да помогну у аграрној политици у будућности, а да су пољопривреда и међународна сарадња важни сегменти, те да је због тога Покрајинска влада поклонила много пажње овим областима.

„Војводина има 1,6 милиона хектара пољопривредног земљишта, а када се изузму шуме и пашњаци, има 1,2 милиона хектара обрадивих површина, тако да пољопривредни тржишни вишкови за извоз долазе са територије Војводине. Због тога је важно да константно повећавамо конкурентност и стварамо нове просторе и могућности за извоз на друга тржишта, путем прикупљања искустава из других држава која би уз прилагођавање могли да применимо и код нас, а највише се угледамо на Бретању, Баден-Виртемберг и Ломбардију“, рекао је секретар Бугарски.

Он је нагласио да је мерама Покрајинске владе од 2000. године, када се почело са креирањем финансијских инструмената за набавку пољопривредне механизације и за повећање конкурентности пољопривреде, успешно смањена просечна старост пољопривредне механизације са 30 на 12 година. Тиме је направљен велики искорак, јер се кроз Фонд за развој, Гаранцијски фонд и Фонд за развој пољопривреде подстицала конкурентност.

„Ми ћемо морати да тражимо нове начине како да обезбедимо још јефтинију производњу да бисмо могли да одговоримо изазовима светског тржишта, а пре свега нам је потребно да знамо како изгледа село у Војводини и Србији и на који начин ће се развијати село. Са садашњим субвенцијама које су изузетно мале, то неће бити могуће, јер се не подстиче продуктивност на мањим парцелама“, оценио је секретар Бугарски.

Покрајинска влада је од 2012. године увела претпоставке за набавку система за наводњавање и противградне мреже, као и за опремање малих прерађивачких погона, и на тај начин су средства од закупа пољопривредног земљишта враћена пољопривредницима и то 50 одсто средстава која су утрошили.

„Тако смо успели да на 20 хиљада хектара земље уведемо систем за наводњавање, да преко 600 хектара воћњака буде под противградним мрежама и да мала пољопривредна газдинства опремимо прерађивачком опремом. Наша визија пољопривреде у Војводини се базира на проактивности и изналажењу модела и решења како унапредити пољопривредну производњу, а ту је важна и улога државе“, истакао је секретар Бугарски.

Оне је напоменуо да је покренут пројекат „Пољопривреда 2.0“ који омогућава да се кроз оптимизацију производње и употребу компјутера и информационих технологија, где држава мора да изгради потребну инфраструктуру, повећају приноси.

„Поносни смо на чињеницу да смо кроз Развојни фонд Војводине као партнер на научно-истраживачком пројекту добили 7 милиона евра, где су информатичке фирме добиле задатак да праве софтвере који ће бити једноставни за коришћење, а помоћи ће пољопривреди да буде ефикаснија. Тај пројекат завршавамо у септембру и већ имамо одличне производе, као што је електронска вага за контролу кошница, која омогућава да путем паметног телефона и апликације пчелари у сваком тренутку имају основне параметре за кошнице. Радимо и на развоју био-осетљивих материјала које када баците на земљиште, одашиљу податке и преко компјутера у сваком тренутку имате информацију о влажности, о нивоу минералних материја и ђубрива. Кроз те инструменте желимо да помогнемо пољопривредницима да буду ефикаснији у производњи, да се не би беспотребно трошили ресурси“, нагласио је Бугарски.

Помоћник министра за пољопривреду Републике Србије Драган Мирковић је рекао да би требало и даље развијати билатералну сарадњу са Француском у области пољопривреде, а тема задругарства обухвата више аспеката, један је економски, кроз рационализацију наше производње, јер су турбуленције на тржишту константне, а произвођачи морају да учине све да смање своје фиксне трошкове. Други је принцип задругарства и принцип заједничког пласмана.

„Жао ми је што немамо средстава и механизме које чланице Европске уније имају на располагању да развијају такве моделе, али се надам да наши пољопривредни произвођачи имају толико искуства, традиције, и спознаје личног економског интереса да би наставили у овом правцу и надам се да ће неки од модела које будемо видели заживети на прави начин, а банкарски сектор је неопходан да финансијски испрати целу причу. Ми смо успели да испреговарамо са Европском комисијом да се средства за набавку трактора и прикључних машина налазе у претприступним фондовима ЕУ“, рекао је Драган Мирковић.

Семинар је отворила амбасадорка Француске у Србији Њ.Е. Кристин Моро, а говорили су и Лук Вермулен, представник државне федерације задруга које заједнички користе пољопривредне машине (ФНЦУМА) о француском искуству ЦУМА, Ђорђе Мишковић, председник пословног Удружења српских увозника и извозника пољопривредне механизације, који је говорио о комерцијализацији пољопривредних машина у Србији и Ричард Маса, задужен за пољопривредне пројекте у Делегацији Европске уније у Београду, који је говорио о приступу европским фондовима за модернизацију пољопривредне опреме.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs