Вести


Васин: Карневали су изузетан туристички потенцијал

Нови Сад , 22. децембар 2015.
-A A +AВасин: Карневали су изузетан туристички потенцијал .

Нови Сад , 22. децембар 2015. .

Изложба карневалске фотографије, настала као својеврсни опус са карневала одржаних у читавој Србији и у појединим европским градовима у току 2015. године, отворена је данас у Покрајинској влади. Организатор изложбе је Омладински покрет Србије, а фотографије обједињују карневале одржане у Новом Саду, Панчеву, Белој Цркви, Шапцу, Пожаревцу, Лесковцу и Београду.
Отварајући изложбу, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је истакао да је Нови Сад ове године био домаћин свог првог карневала, који се протекле недеље сатима прожимао улицама града, а сам дефиле је окупио преко 400 учесника из земље и иностранства.
,,Нова делатност, тачније карневал као нови туристички садржај, требало би промовисати што више, а први корак представља ова изложба у холу Покрајинске владе. Изложба обухвата фотографије из градова у Европи, поменути Новосадски карневал, као и карневале одржане широм Србије. Одржавањем првог карневала у Новом Саду 12. децембра, и Нови Сад је постао карневалски град што је веома значајно. Одржавање карневала у Европи је као делатност веома развијена, доноси приходе и прилив великог броја туриста, док је у нашој земљи занемарена. Ипак, у Војводини у појединим местима попут Беле Цркве, Панчева и Вршца, постоје значајне карневалске манифестације“, рекао је Васин, изразивши наду да ће ова манифестација постати традиционална у Новом Саду.
Мирослав Васин је нагласио да је данашња изложба први корак ка упознавању грађана са појмом и симболиком карневала, као и са његовим изузетним туристичким потенцијалом, јер као додатан садржај места, може много допринети привлачењу туриста и самој атрактивности места. ,,Карневали су манифестације које се циљно организују, а сада јесте време карневала, посебно што идемо у сусрет новогодишњим и божићним свечаностима“.
Потпредседник Покрајинске владе је подсетио на чињеницу да је Војводина регион специфичан по томе што се на годишњем нивоу организује преко 1200 разноврсних манифестација, као и да више од 450 удружења жена активно ради на реконструкцији свеукупне слике Војводине, као и на препороду и продуховљењу руралних средина.
Аутор изложбе Јанко Леванич навео је да је карневал, на неки начин, буђење новог, а с друге стране, и сама традиција, што га чини културолошким феноменом који спаја просторе. Циљ изложбе је приказ обичаја карневала у 12 земаља, а фотографије, иако на паноима остављају дојам скромности, ипак зраче дубљим значењем.
Карневали на фотографијама организовани су у Словенији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Србији, Македонији, Бугарској, Белгији, Аустрији и Француској.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs