Вести


Више од сто четрдесет четири милиона динара за обнову 48 објеката образовно-васпитних установа

Нови Сад , 25. април 2019.
-A A +AВише од сто четрдесет четири милиона динара за обнову 48 објеката образовно-васпитних установа.

Нови Сад , 25. април 2019. .

Покрајински секретар за образовање, прописе, управу и нациопналне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш представио је данас, у холу Покрајинске владе, пројекте инвестиционих улагања, у оквиру којих се финансира односно суфинансира реконструкција, адаптација, санација и инвестиционо одржавање објеката образовно-васпитних установа на територији АП Војводине.

Ови пројекти започети су 2017. године, када је први пут и расписан конкурс за ту намену. За протекле две године, путем конкурса поменутог секретаријата и из текуће буџетске резерве издвојено је приближно седам стотина тридесет милиона динара.

Према пристиглим пријавама, може се закључити да су замена столарије, санација кровне конструкције и замена кровног покривача, енергетска санација објекта – постављање термоизолације на фасаде објеката, санација санитарних чворова, санација и реконструкција електроенергетских инсталација и инсталација за загревање објеката и даље међу приоритетним потребама васпитно-образовних установа на територији АП Војводине.

„Надамо се да ћемо значајно допринети побољшању услова школовања и рада ових установа. И овај пут подсећам на то колико је важно радити на обезбеђивању одговарајуће инфраструктуре према европским стандардима, која задовољава потребе новог технолошког развоја. Намера нам је да истрајемо у заједничком циљу, а то је обезбеђивање бољих услова за боравак и рад у установама образовања и васпитања, имајући на уму, пре свега, интерес деце која похађају наставу у тим установама. Покрајина је истрајала у овом подухвату, како је то и председник Покрајинске владе Игор Мировић на самом почетку мандата истакао, а ми ћемо наставити са овим видом подршке.ˮ - рекао је Њилаш.

Ресорни секретар у свом говору нагласио је и значај локалних самоуправа, као и Канцеларије за управљање јавним улагањима, који су до сада издвојили знатна средства и учествовали у финансирању оваквих пројеката.

Пројектима, у оквиру којих су данас потписани уговори, обухваћено је укупно 48 корисника, од тога 44 установе образовања и четири јединице локалних самоуправа, којима су одобрена средства за извођење грађевинских радова на објектима, четири предшколске установе, 28 основних школа, 12 средњих школа и четири дома ученика.

У складу с финансијским планом надлежног секретаријата, из буџета је издвојено 144.159.702,00 динара. На нивоу основног образовања и васпитања – 93.400.00,00 динара, на нивоу средњег образовања и васпитања – 32.800.000,00 динара, за установе ученичког стандарда – 8.964.702,00 динара и за предшколске установе – 8.995.000,00 динара.

На конкурс је пристигло 226 пријава за потребе 209 установа, а укупан износ тражених средстава прелази милијарду динара.


Извор: ПС за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs