Вести


Водопривреда Војводине обележила 40 година од завршетка изградње Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав

Нови Сад , 07. децембар 2017.
-A A +AВодопривреда Војводине обележила 40 година од завршетка изградње Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав.

Нови Сад , 07. децембар 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, на свечаној академији којом су ЈВП „Воде Војводине“, под покровитељством Покрајинске владе, вечерас обележиле 40 година од завршетка изградње и пуштања у експлоатацију хидросистема Дунав-Тиса-Дунав , рекао је да и данас важи тврдња да се ради о пројекту столећа.

Чињенице да је за пројектовање једног од најзамашнијих подухвата изградње каналског система којим се повезују токови Дунава и Тисе кроз Војводину, по идеји инжењера и визионара Николе Миркова, требало 10, а за саму градњу још 20 година, према Мировићевим речима, најбоље говоре колико грандиозан напор је био потребан да би били створени услови за одводњавање милион и наводњавање 500 хиљада ораница, али и за снабдевање водом, ефикаснију одбрану од поплава, пловидбу, туризам и рекреацију.

Мировић је нагласио да хидросистем ДТД има посебну улогу у развоју пољопривреде у Војводини. Његова функција везана за одводњавање остварена је готово у целини, али да функција коришћења за наводњавање није у потпуности остварена, тај сегмент је у последње две три деценије остао на маргинама.

„Покрајинска влада, у пуној координацији са Владом Србије, управо је наводњавање ставила у сам врх својих приоритета. Успели смо да издвојимо додатна средства за припрему пројеката за наводњавање у Војводини. У августу је почела реализација првих 11 пројеката, вредних 1,5 милијарди динара, који ће обезбедити наводњавање око 37.000 хектара ораница. У другој фази, у којој ће бити уложено три милијарде динара, планирано је да се кроз 13 пројеката системима за наводњавање обухвати још 42.266 хектара“, рекао је Мировић и нагласио да ће развој система за наводњавање остати један од најважнијих и, како је нагласио, трајних задатака.

Директор ЈВП „Воде Војводине“ Славко Врнџић осврнуо се на историјат изградње и техничке карактеристике хидросистема ДТД и указао на важност водопривреде за целу Војводину.

На свечаној академији званице и публика су могли да се упознају са подацима о градњи система Дунав-Тиса Дунав, као и о људима који су били укључени у овај велики и значајан подухват.

Идејни творац Хидросистема ДТД, инжењер Никола Мирков, 1947. године издејствовао је дозволу за почетак рада на пројекту изградње система канала са уставама, преводницама, црпним станицама и мостовима. Након 10 година завршено је пројектовање, а након 20 година, пуштањем у рад бране на Тиси код Новог Бечеја, завршена је изградња овог вишенаменског хидросистема. Ископано је 130 милиона кубика земље, а поређења ради, за Панамски канал ископано је 179 милиона кубика. У пројектовању и изградњи учествовало је око 400 инжењера, а цена изградње је била 900 милиона евра.

Укупна дужина каналске мреже је 939 километара, пловна је на 600 километара, повезује 80 насеља и према каналу и овим рекама гравитира половина становништва у Војводини.

У фоајеу позоришта приређена је и изложба о грађењу ДТД-а „40 година у 40 фотографија“.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs