Вести


Војвођански уметници у бечком Кунстлерхаусу од 13. новембра 2014. до 4. јануара 2015. године

Нови Сад , 13. октобар 2014.
-A A +AВојвођански уметници у бечком Кунстлерхаусу од 13. новембра 2014. до 4. јануара 2015. године.

Нови Сад , 13. октобар 2014. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић одржао је конференцију за новинаре поводом одржавања велике изложбе у бечком Кунстлерхаусу под називом “Слутња, крв и нада”. На конференцији су о предстојећој изложби говорили и уредница галерије “Бел Арт” Весна Латиновић и ликовни критичар - аутор изложбе Сава Степанов.

Поводом обележавања 100 година од почетка Првог светског рата, изложба под називом “Слутња, крв и нада” биће реализована у сарадњи галерије “Бел Арт” и бечког Кунслтерхауса, где ће од 13. новембра 2014. до 4. јануара 2015 године, на око 2.000 квадратних метара изложбеног простора, бити представљена наша изложба, која обухвата период од 1914. до 2014. године и дела војвођанских уметника, настала у протеклих стотину година. То је јединствена прилика да се публици представи комплексан програм војвођанског арта, чиме ће уједно бити остварена и промоција Војводине и Србије, као јединствене мултинационалне и мултиконфесионалне средине у овом делу Европе.

Изложба је концепцијски подељена на три сегмента, тако да први њен део чини поставка „Милан Коњовић на раскршћима српске уметности” у којој ће уз Коњовићеве, упоредо бити приказани и радови других наших уметника из периода од 1914. до 1990. године.

Друга целина биће поставка под називом „Фаталне деведесете”, а трећу чини савремна уметност и поставка „После 2000-те транзиција у уметности - уметност у транзицији”.

Потпредседник Грујић је нагласио да је ово један од најзначајнијих догађаја у овој години остварен уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.

„У протеклих годину дана трајали су преговори између Кунстлерхауса, галерије „Бел Арт” и нас, који су на крају резултирали овом великом изложбом, на којој ће бити представљени наши уметници и њихова дела, током периода 1914. - 2014. година, што значи да ћемо на једном месту имати више од 100 уметничких дела, која ће на посебан начин приказати нашу културу и бити један вид промоције Војводине и Србије. Наш Секретаријат је путем конкурса, подржао оне манифестације које имају за циљ да представе пројекте, чији је циљ промоција и представљање наше културе и нашег културног наслеђа, не само на овим просторима, већ и шире. Радећи на томе, заједно са Министарством за културу и информисање Владе Републике Србије, култура се подиже на један виши и препознатљивији ниво. Пример такве сарадње имамо кроз подршку Београдском фестивалу игре, који је осим извођења савременог плеса на београдским позорницама, довео врхунске играче и у Панчево, Вршац и Нови Сад, а што ћемо реализовати и следеће године. Имамо „Шекспир фест” одржан на пролеће ове године, који за следећу годину намерава да неке од наступа одржи и на неким другим, новим позорницама", рекао је Грујић.

„До краја ове године, 23. октобра, у Синагоги, наступиће чувени руски хор „Глинка”, затим нас очекује велика изложба наших икона у Перуђи (регија Умбрија у Италији), изложба Хенрија Мура у Музеју Војводине у новембру, што је показатељ зашто је сарадња, договор и заједничка активност на пројектима толико важна, а у случају ове бечке изложбе, коју треба бар у једном њеном делу, изложити и у неким од овдашањих галеријских простора”, закључио је секретар Славиша Грујић.

Испред галерије „Бел Арт” уредница Весна Латиновић је прецизирала да је изложба „Слутња, крв и нада” један комплексан пројекат, јер кроз ова три концепта и уметничке радове треба представити нашу уметност XX века и више од 70 визуелних уметника, где ће бити постављени и поједини захтевни и упечатљиви радови, као што је скулптура маршала Тита аутора Звонимира Сантрача висока 3,5 метра.

Према речима аутора изложбе Саве Степанова, преглед уметности XX века је, уствари, преглед стваралаштва између свих ратова који су се дешавали на овим просторима и тако је и настао метафоричан назив „Слутња, крв и нада”, јер се цела уметност базирала на нади да рата неће бити, слутњи о катастрофама које они доносе, и крви као симболици страдања. Концептуално, објаснио је Степанов, Милан Коњовић заузима централно место, јер је стварао од 1913. до почетка 90 - их година и тај део поставке носи назив „Милан Коњовић на раскршћима српске уметности”. "Поред њега наћи ће се дела: Петра Добровића, Саве Шумановића, Ивана Радовића, Арпада Г.Балажа, као део приче о српском (пост) кубизму. Када је реч о експресионизму–чистом сликарству говоримо о радовима, уз Шумановића, Бијелића, Добровића и Зори Петровић, Миленку Шербану. Против социјалистичког реализма - ка апстракцији, уз Коњовићеве слике, биће изложени радови Јожефа Ача, Бошка и Зорана Петровића, Анкице Опрешник, Пала Петрика, Миливоја Николајевића и других", рекао је Степанов.

Уз фото докуменатцију јединог перформанса Милана Коњовића, када је извео јавно сликање, биће изложена дела војвођанских концептуалних уметника из групе: Bosch+Bosch, Балинта Сомбатија, Славка Матковића, Атиле Черника, Вербумпрограм и других.

Уметност осамдесетих: византијски цитати, где се Коњовић укључује у израду византијске иконографије, када настаје његов „Византијски циклус” биће представљена дела постмодернистичког сликарства: Ласло Керекес, Миленко Првачки, Добривоје Рајић, Душан Тодоровић, Бранка Јанковић и Вера Зарић.

Уметност деведесетих:супротстављање хаосу–разум и осећајност, где је доминантна идеја деструкције, која генерише распад СФРЈ. Главни актери уметничке сцене, који нуде конструкције реда, склада и рационализма су: Зоран Пантелић, Растислав Шкулец, Драган Ракић, Игор Антић, Звонимир Сантрачм, Сомбати Балинт, Андреј Тишма, Апсолутно, Мира Бртка.

После 2000: уметност у доба транзиције - транзиција у уметности, су они уметници који се посвећују теми друштвене транзиције. Најзначајнији актери уметности после 2000 – те су Мира Бртка, Милан Блануша, Горан Деспотовски, Босиљка Зиројевић, Љубомир Вучинић, Стеван Којић, Наташа Теофиловић, Јелена Булајић, Андреа Ивановић, Корина Губик, Андреа Палашти, МП-арт, Multiflex и други.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs