Вести


Вук Радојевић на манифестацији Дан поља соје

Нови Сад , 16. јун 2017.
-A A +AВук Радојевић на манифестацији Дан поља соје.

Нови Сад , 16. јун 2017. .

У Лугову код Сомбора јуче је одржан Дан поља соје, који је окупио преко 200 највећих произвођача соје из земље и региона. Овој манифестацији су присуствовали и представници домаћих прерађивачких капацитета, министарства пољопривреде, контролних кућа, извозника којима је приказан најбољи сортимент соје, нове специјализоване машине за механичко сузбијање корова, комбинације примене средстава за заштиту биља и примена фолијарних ђубрива у производњи соје.

Удружење Дунав Соја и компанија Agri Business Partner из Сомбора заједнички су организовали Дан поља соје, који је имао за циљ да произвођачима представи пут соје од њиве до првог сертификованог домаћег Дунав Соја млека произведеног „БЕЗ ГМО“ на фарми музних крава компаније Agri Business партнера из Сомбора.

Обраћајући се присутнима, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић је указао да је међународно Дунав Соја удружење које се залаже за безбедност и висок квалитет производа, подржано је од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, још од 2013. године када је, заједно са 16 других надлежних министарстава из европских земаља дунавског региона, потписало Дунав соја декларацију.

„Овим је Војводина, у којој је највећим делом организована производња соје на овогодишњих 230.000 хектара, постала европска престоница соје. Захваљујући раду свих субјеката на промоцији Дунав соје и соје као веома важне уљарице, значајно је повећан извоз соје и производа од ње, чија вредност у прошлог години прелази 80 милиона долара. Прво Дунав соја млеко које се данас представља свим потрошачима у земљи, доказ је да ће и у будућности ово бити основа подршке Секретаријата за пољопривреду произвођачима који су препознали да се само са производима који имају вишу додату вредност, као што је данас млеко и раније сертификована јаја и месо, може остварити профит и да са квалитетом производа можемо заузети добре позиције на захтевном тржишту ЕУ. Управо је Дунав Соја сертификат шанса за развој наше пољопривреде, јер сада по први пут произвођачи меса, јаја, млека и други, који у производњи користе „БЕЗ ГМО“ соју, у Србији могу да означе квалитет производа и валоризују његову вредност“, рекао је Радојевић.

Марија Каленић, директорица Регионалног Дунав соја центра је је рекла да први пут у Србији, са Дунав соја ознаком, потрошачи имају могућност на информацију да су животиње храњене „БЕЗ ГМО“ сточном храном, добијеном од домаће, немодификоване соје. О значају сертификације Дунав соја млека за компанију Agro business partner, говорио је њен директор Бранко Јевремов.

Дунав Соја удружење броји преко 220 чланова из 16 европских земаља међу којима су водећи произвођачи и прерађивачи соје, трговци, произвођачи сточне хране, али и представници прехрамбене индустрије (произвођачи меса, млека и јаја као и други који користе соју), трговински ланци и друге значајне институције и организације за заштиту животне средине које подржавају одрживе системе у производњи „БЕЗ ГМО“ соје контролисаног порекла. Чланови Дунав Соја удружења су важни учесници тржишног ланца вредности у производњи висококвалитетне "БЕЗ ГМО" хране европског порекла.

Од оснивања Дунав соја Удружења 2013. године па до данас прешао се дугачак пут у сертификовању производа. У Србији је по Дунав соја стандарду сертификовано 12 компанија, највећа фабрика за прераду соје у земљи, 20 складишних капацитета, 12 производа од соје. Од 2016. године потрошачима су доступна и прва сертификована јаја контролисаног порекла, а од 2017. године јунеће Дунав соја месо и млеко.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs