Вести


Вук Радојевић : Од данас нових 260 хектара под системима за наводњавање

Нови Сад , 19. мај 2017.
-A A +AВук Радојевић : Од данас нових 260 хектара под системима за наводњавање.

Нови Сад , 19. мај 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Вук Радојевић је и данас у оквиру 84. Међународног пољопривредног сајма, на штанду овог Секретаријата, уручио уговоре корисницима бесповратних средстава који су остварили то право по основу два конкурса намењена интензивној пољопривредној производњи.

Реч је о 52 нова уговора, које је ресорни секретаријат предвидео за суфинансирање набавке опреме за наводњавање и изградњу експлоатационих бунара на територији АП Војводине у 2017. године, и још шест за финансирање интензивирања коришћења пољопривредног земљишта, којим располажу средње пољопривредне школе ‒ путем набавке опреме.

Пред потписивање ових вредних инвестиција са представницима пољопривредних газдинстава и представницима средњих пољопривредних школа из Војводине, ресорни секретар мр Вук Радојевић је за представнике медија рекао да је укупна вредност инвестиција у оквиру уговора намењених представницима регистрованих пољопривредних газдинстава за набавку система за наводњавање преко 76 милиона динара, од чега је учешће Покрајинске владе око 39 милиона динара.

„Са овим инвестицијама имаћемо нових, преко 260 хектара под системима за наводњавање. Оно што је новина у раду Секретаријата, тиче се максималног повраћаја до 70 посто од реализоване инвестиције за млађе пољопривреднике од 40 година, жене, и за оне који раде у подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, а таквих овом приликом имамо 19“, саопштио је Радојевић изразивши задовољство чињеницом што ова мера наилази на посебно интересовање код млађих пољопривредника и жена. Радојевић је још рекао да верује да ће се тај тренд наставити и да ће све већи број младих пољопривредника и пољопривредница наставити да се интересује за интензивну пољопривредну производњу.

Како је овом приликом ресорни секретар још напоменуо, са данашњим закључивањем уговора, сада је то укупно 207 до сада потписаних уговора, чија је укупна вредност око 186 милиона динара. Учешће Покрајинске владе је 106 милиона динара, дакле то значи преко 1.100 хектара под системима за наводањавање. Ови конкурси биће настављени, а Вук Радојевић је овом приликом позвао пољопривреднике из наше покрајине да и даље конкуришу за ова средства.

Када је реч о средњим пољопривредним школама, Радојевић је навео да је осам средњих пољопривредних школа конкурисало за понуђена средства, али да је услове испунило шест средњих стручних школа: из Футога, Бача, Сомбора Зрењанина, Бачке Тополе и Кањиже. Укупна вредност коју је Секретаријат доделио овим школама је 12 милиона динара, а највеће интересовање ових школа исказано је за набавку пољопривредне погонске и прикључне механизације, опремање фарми и хладњаче.

„Уверени смо да Покрајинска влада, односно Секретаријат за пољопривреду, овом мером аграрне политике доприноси значајно даљем развоју дуалног система образовања, јер желимо да омогућимо ученицима средњих пољопривредних школа да и у практичној настави имају адекватне услове“, рекао је ресорни секретар за пољопривреду и нагласио да је идеја да се осим за средње пољопривредне школе ова подршка у будућности обезбеди и високим образовним институцијама у циљу унапређивања наставе и што бољих услова намењених за примену стечених знања у домену пољопривреде у пракси.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs