Вести


Вук Радојевић отворио Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице

Нови Сад , 01. јун 2017.
-A A +AВук Радојевић отворио Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице .

Нови Сад , 01. јун 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, на огледним парцелама Института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима код Новог Сада, отворио је манифестацију Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице и том приликом поручио да је НС Семе недвосмислено јединствен српски аграрни бренд.

Радојевић је истакао да Покрајински секретаријат за пољопривреду и Институт за ратарство и повртарство имају врло интензивну комуникацију и сарадњу.
„Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Институт за ратарство и повртарство, партнери су на креирању пројекта „AGRINNO“, са којим су аплицирали пред одговарајућим фондовима Европске Уније, а у оквиру Другог ИПА позива прекограничне сарадње Србија – Мађарска. Пројекат за циљ има креирање четири пољопривредна инкубатора у Војводини, од којих би се један налазио управо на Институту за ратарство и повртарство. Ово је први европски пројекат на ком се Секретаријат јавља као водећи партнер, док су поред Института, партнери и Фонд за европске послове, као и Чонградска жупанија из Мађарске“, рекао је Радојевић.

Посебно је истакао да Покрајински секретаријат остварује сталну сарадњу са пољопривредним произвођачима, њиховим асоцијацијама и подржава обнову задругарства, као и сарадњу са стручним и научним институцијама.

Покрајински секретар је затим упознао окупљене пољопривредне произвођаче са актуелним мерама аграрне политике, рекавши да су оне и квантитативно и квалитативно унапређене.

Поред тога што буџет за пољопривреду у Покрајини никад није био већи, његов највећи део усмерен је директно ка регистрованим пољопривредним газдинствима. Повраћај средстава износи и до 70 одсто инвестиције, Радојевић је говорио и о унапређењу постојећих и увођењу нових мера аграрне политике, као што су програми подстицаја за останак младих на селу и за набавку пољопривредне механизације. Посебно је нагласио да су све мере аграрне политике које се спроводе у АП Војводини усаглашене и компатибилне са мерама које примењује Министарство пољопривреде.

Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице је већ традиционална манифестација која окупља пољопривреднике и стручњаке, на којој се представљају најновије сорте и потенцијал Института за ратарство и повртарство. Такође, на њој се могу чути и прве прогнозе овогодишњих очекиваних приноса стрних жита и уљане репице.

Директор Института за ратарство и повртарство др Јан Туран се осврнуо на успехе ове научне институције која ствара сорте са високим потенцијалом родности, које су признате и код нас и у свету.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs