Вести


Вук Радојевић посетио Савез пољопривредних задруга Валенсије

Нови Сад , 13. новембар 2017.
-A A +AВук Радојевић посетио Савез пољопривредних задруга Валенсије .

Нови Сад , 13. новембар 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић је, у оквиру стручне посете покрајини Валенсија, коју су организовали Задружни савез Војводине и Амбасада Шпаније у Србији, посетио Савез пољопривредних задруга Валенсије, где је са генералним директором покрајинског Министарства Валенсије за пољопривреду, заштиту животне средине, климатске промене и рурални развој Рохеном Лијанесом Рибасом разговарао о могућем унапређивању сарадње у области пољопривреде и задругарства између наше две покрајине.

Мр Радојевић је истакао да задругарство у Србији има дугу традицију и шпанске колеге упознао са потенцијалима наше покрајине уз нагласак да домаће задругарство треба ојачати. Навео је да је то изводљиво и путем примера добре праксе, који се у Валенсији примењују у оквиру сложених задруга, а што би могло бити искоришћено и у Војводини.

Представници Савез пољопривредних задруга Валенсије, упознали су војвођанску делегацију са значајем извозног потенцијала покрајине Валенсије, и задружног организовања, поготово са аспекта користи за пољопривредне произвођаче. Изнели су податак о постојању 355 задруга у Валенсији, од којих су 322 задруге првог реда, док су 23 сложене организације које обједињују више задруга у свом саставу.

Делегација из Војводине и домаћини у Валенсији, сложили су се да се кроз модернизацију задруга и стимулисање удруживања у сложене задруге постиже унапређење конкурентности пољопривреде, што је заједнички циљ свих учесника у пољопривредној делатности.

Делегација из Војводине, у чијем саставу су били и председник и секретар Задружног савеза Војводине Радислав Јованов и Јелена Несторов Бизоњ, представници више војвођанских задруга, Гаранцијског фонда АПВ и Пољопривредног факултета у Новом Саду, посетила је државну велетржницу „MERCAVALENCIA“, чији су оснивачи Министарство пољопривреде и Министарство финансија. Значајно је да је реч о велетржници основанаој 1966. године са циљем заштите националних интереса у унапређењу понуде и дистрибуције пољопривредних производа и хране.

Одржан је и састанак са представницима сложене задруге „Anecoop“ у Валенсији, у чијем саставу се налази 68 основних задруга и предузећа, који заједно окупљају 27.000 пољопривредника. У разговору je закључено је да у Војводини постоје реални потенцијали за успостављање сарадње са задругом „Anecoop“, како у области регионално оријентисане заједничке производње, тако и у оквиру заједничке производње за друга тржишта.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs