Вести


Галерија Матице српске богатија за вредну збирку уметничких дела

Нови Сад , 17. октобар 2017.
-A A +AГалерија Матице српске богатија за вредну збирку уметничких дела.

Нови Сад , 17. октобар 2017. .

У присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, председника Покрајинске владе Игора Мировића, министра културе и информисања Владана Вукосављевића, градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и других званица, данас су у Галерији Матице српске у Новом Саду, управница Галерије Тијана Палквољевић Бугарски и генерални директор компаније „Таркет“ Мирослав Окука и званично потписали акт којим ова компанија поклања вредну уметничку збирку Галерији Матице српске.

„Таркет“ је донирао колекцију од 83 уметничка дела која се састоји од збирке икона, збирке 29 слика, цртежа и скулптура познатих уметника из 20. века, попут Надежде Петровић, Зоре Петровић, Риста Стијовића, Петра Омчикуса и других, и збирке од 35 слика Петра Лубарде.

Ова уметничка дела, чија вредност је процењена на више од 54 милиона динара, проглашена су за културно добро Републике Србије и тако је омогућено је да део културног наслеђа једне привредне компаније постане државно власништво и од приватног постане јавно добро свих грађана Србије.

Изразивши захвалност Влади Србије, Министарству културе, компанији „Таркет“ и Галерији Матице српске, чији стручњаци су целу збирку рестаурирали, председник Мировић је нагласио да ће се данашњи дан памтити, како године буду долазиле, управо по томе што смо успели заједнички у намери да сакупимо, сачувамо и обновимо једну велику колекцију и најавио сарадњу и на другим важним културним и историјским пројектима.

„Радићемо на обнови родне куће Ђорђа Натошевића у инђијској општини, а завршили смо обнову родне куће Борислава Михајловића Михиза у Иригу. Имамо заједнички пројекат у Сентандреји у Мађарској, у старој препарандији, где ће у будућности бити смештен српски музеј. Након обнове објекта који финансира мађарска Влада, ми треба да покажемо своју способност да сачувамо и обновимо наше вредности“, рекао је Мировић.

Председница Владе Србије Ана Брнабић посебно се захвалила Николи Павичићу, који је као директор прво „Синтелона“ а од 2002. године „Таркета“, сачувао и помогао да се ова вредна збирка уметничких дела поклони Галерији Матице српске и нагласила да је то изузетно важно за Србију, посебно у људском смислу, јер примера донаторства и задужбинарства недостаје да би друштво било другачије. Најмање што је могла Владе Србије, како је рекла, јесте да издвоји 11,64 милиона динара из буџета за плаћање пореза на додату вредност за донацију уметнички дела. Према њеним речима, нема одрживог развоја Републике Србије без оваквог фокуса на културу.

Министар Владан Вукосављевић је изјавио да предложена стратегија развоја културе Републике Србије предвиђа пореске олакшице које недостају да би донаторство било враћено на главну сцену.

Посебно задовољство изразила је управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски и захвалила се „Таркету“ и Влади Србије на подршци да Галерија буде богатија за вредну збирку, у години када обележава 170 година трајања.

Годином оснивања Галерије Матице српске сматра се 1847. година када је у Будимпешти у окриљу Матице српске основан Музеј, из чије уметничке збирке је проистекла Галерија Матице српске.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs