Вести


Галерија Матице српске обележила 168 година постојања

Нови Сад , 24. октобар 2015.
-A A +AГалерија Матице српске обележила 168 година постојања.

Нови Сад , 24. октобар 2015. .

Галерија Матице српске у Новом Саду, синоћ је свечаном седницом обележила 168 година постојања. Дан Галерије посвећен је и обележавању 200. година од рођења српског сликара Димитрија Аврамовића (1815-2015), чиме се истакао значај и богато стваралаштво овог великана прошлости, где је синоћ и представљена његова нова аквизиција „Скидање с крста“. Поводом обележавања Дана Галерије, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић у име ресорног секретаријата, као институционални пријатељи Галерије примио је захвалницу, чиме је указана захвалност на подршци у реализацији бројних пројеката, које Галерија Матице српске реализује.
Свечана седница почела је обраћањем управнице мр Тијане Палковљевић-Бугарски, која је истакла да на данашњи дан, сваке године, Галерија Матице српске се обраћа како поштоваоцима ове институције културе, тако и пријатељима Галерије, који су у протеклом периоду је подржавали у њеном раду.
„Током претходне године, можемо да се похвалимо са успешном реализацијом неколико важних догађаја“ подсетила је Палковљевић-Бугарски и додала „ да у сарадњи са Националном Галеријом из Београда реализована је изложба Јована Бјелића, чиме смо се на један прави начин одужили још једном великану наше прошлости. Народни музеј из Београда је у нашем простору имао изложбу „Рубенсови кругови“, када је публика имала прилику да види ову изузетну поставку. Један од најзначајнијих догађаја била је изложба српских икона прве половиме XВИИИ века, које су од јула месеца постављене у Националној галерији у Перуђи (Умбрија) у Италији, чиме смо показали један висок ниво стручности и професионализма и изван наших граница“ нагласила је у уводном излагању мр Тијана Палковељивћ-Бугарски.
Управница је уједно истакла да су у току радови на адаптацији сутерена у Галерији, како би се на прописани начин средили депои, чиме ће се на адекватан начин чувати уметничка дела. Следеће године, напоменула је, следи реконструкција фасаде, чиме се заокружује комплетно реновирање Галерије.
Беседу поводом 200. година од рођења сликара Димитрија Аврамовића одржао је др Игор Борозан доцент Филозофског факултета у Београду. Он је истакао значај овог великана, који је током студија у Бечу и Пешти, био још један сликар –члан Матице српске, а као писац, преводилац, карикатуриста бавио се и проучавањем српских старина, чиме је снажно утицао на развој српске културе и уметности XИX века.
Негујући традицију доброчинства и пријатељства са институцијама и појединцима, седница се завршила доделом захвалница Клуба пријатеља Галерије Матице српске, онима који су током протекле године учествовали у програмима Галерије и допринели њеном успешном раду на очувању и презентацији националне уметности. Захвалнице су додељене и појединцима, који су препознали важност пројекта реконструкције фасаде Галерије и тако допринели њеној будућој обнови.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs