Вести


Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду обележила 120 година од рођења уметника

Шид , 22. јануар 2016.
-A A +AГалерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду обележила 120 година од рођења уметника.

Шид , 22. јануар 2016. .

Представљањем нове сталне поставке у делимично измењеном и реновираном простору Галерија слика “Сава Шумановић” у Шиду јуче је обележила 120 година од рођења великог уметника. Осим промовисања поставке, на свечаности су додељене и захвалнице пријатељима, институцијама, установама и појединцима који су у претходном периоду помогли и подржали програме Галерије слика “Сава Шумановић“. Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић примио је захвалницу у име ресорног секретаријата, који годинама помаже рад ове институције културе од националног значаја. Како кроз подршку у промоцији рада Галерије, тако и у подршци за сређивање и адаптацију простора Галерије.
„Обавеза је Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање да у складу са нашим могућностима помогнемо рад и развој Галерије слика „Сава Шумановић“, јер је он један од наших највећих сликара и део је наше уметничке историје“ рекао је секретар Грујић и додао да је „све то довољан разлог да данас можемо да видимо триптих берачица, као и целу композицију слика купачица у сада реновираном простору. Искрено се надам да ћемо и у наредним годинама наставити са досадашњом праксом подршке и помоћи оваквим институцијама културе, јер то није само на корист ове Галерије, града Шида, већ и целе регије, а то је уједно и промоција наше културе“ закључио је Славиша Грујић.
Директорка Галерије слика „Сава Шумановић“ Весна Буројевић захвалила се на великој подршци и Министарству за културу и информисање, чијој представници је уручена захвалница, као и Галерији Матице српске, Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, листу „Лепота и здравље“ и многим другим институцијама које снажно подржавају рад и активности Галерије, подсетивши овом приликом на бројне изложбе и догађаје, које су промовисале дело и рад великог Саве Шумановића. Данас, нагласила је Буројевић, у простору поред могућности одвојених тематских прича, добијено је и значајно повећање изложбеног простора, те је у новој сталној поставци изложено 116 дела.
Поставка започиње делима насталим у Паризу 1929. године, даље прати рад уметника од почетака у Шиду, све до последње слике коју је завршио два дана пред хапшење.
Потрудили смо се да у поставци буду изложена сва најзначајнија дела по мишљењу ликовних критичара, али и публике. На посебно атрактиван начин приказан је циклус Шидијанке (Купачице) целом дужином (31 м) изложбеног простора. Највећи број његових дела се чува у Галерији слика “Сава Шумановић” у Шиду - више од 400, од којих је 350 уља на платну.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs