Вести


Гостовање италијанског „Магбета“ пред домаћом публиком

Нови Сад , 07. октобар 2021.
-A A +AГостовање италијанског „Магбета“ пред домаћом публиком.

Нови Сад , 07. октобар 2021. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је на конференцији за новинаре у Српском народном позоришту, поводом гостовања представе „Магбет“ у извођењу Sardegna teatro и Compagnia Teatropersona из Италије у оквиру Шекспир фестивала, изразила велико задовољство што ће наш најстарији национални театар бити домаћин овој поставци Шекспировог дела, коју су италијански критичари прогласили најбољом представом 2017. године, када је изведена.

Честитајући у име Покрајинске владе и ресорног секретаријата на истрајности, професионалности и амбицијама тиму Шекспир фестивала, који је на понос свих нас одавно препознат на светским позоришним мапама, Драгана Милошевић је нагласила да ће самим тим снажна подршка овој манифестацији бити настављена.

„Лако је бити партнер оваквом фестивалу, који је промовисао и наш град, Покрајину и целу државу и зато је више него природно да неке од представа и гостују у Српском народном позоришту, чији смо оснивачи“, истакла је она и додала да се на овом светлом примеру види сарадња државног органа, културне институције и манифестације, а на корист публике и поштовалаца Шекспира.

Како је навела, ово је пример добре праксе, али и чињеница да сви који су уједињени на пољу културе на овај начин раде на њеном развоју, подизању стандарда и квалитета сарадње.

У име Шекспир фестивала, речи захвалности на потписаном Протоколу о сарадњи са СНП-ом изразио је редитељ и директор Фестивала Никита Миливојевић, који је подсетио на то да се представа „Магбет“ изводи следеће суботе, 16. октобра, на Сцени „Јован Ђорђевић“ од 20 часова, те да се тиме завршава овогодишњи фестивал.

Говорећи о гостујућој италијанској поставци „Магбета“, Миливојевић је нагласио да су преговори за њену изведбу трајали више од три године и да је она у међувремену била изведена у Лондону, Хонг Конгу, Загребу, а да код нас стиже из Русије, што довољно говори о њеној популарности.

Управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић овом приликом је најавио и преговоре о домаћем извођењу представе „Магбет“ средином следеће године, што би била надоградња досадашње сарадње између Шекспир фестивала, СНП-а и Београдског драмског позоришта.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs