Вести


Градоначелнику Граца премијерно представљене креативне идеје Фестивала памети

Нови Сад , 19. децембар 2013.
-A A +AГрадоначелнику Граца премијерно представљене креативне идеје Фестивала памети.

Нови Сад , 19. децембар 2013. .

Делегација Владе АП Војводине, коју је предводио мр Андор Дели, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице, посетила је Покрајину Штајерску у оквиру сарадње на реализацији међународног пројекта „Фестивал памети“. Градоначелник главног града Покрајине Штајерске – Граца, господин Сиегфриед Нагл, примио је делегацију, у којој су били још и Цхриста Еиснер из Департмана за културу, европске интеграције и међународне односе Владе Покрајине Штајерске, Мато Грозница, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице, мр Здравко Живковић, секретар Одбора за буџет и 5 ученика средње школе БХАК (Бундесханделсакадемие) – учесника креативне радионице Фестивал памети.

У уводном обраћању, потпредседник Дели је представио Фестивал памети који представља пројекат Владе АП Војводине и изразио задовољство што је Фестивал у Грацу прихваћен са великим ентузијазмом, а да очекивања нису изневерена, показују и први резултати ученика из овог града, који су врло брзо показали да је генерисање нових идеја у креативној радионици Дорис веома ефикасно и понудили сјајне идеје на добробит Града и Покрајине Штајерске.

Тема креативне радионице која је одржана у новембру је било размишљање на тему: шта саветовати градоначелнику Граца, господину Сиегфриед Наглу - како да направи догађај који ће привући хиљаде туриста из целе Европе у Грац. Од око 100 идеја, евалуацијом је утврђена листа од пет најоригиналнијих идеја које су форматиране и представљене градоначелнику као допринос развоју града. Убрзо је уследио позив из градоначелниковог кабинета да се идеје лично представе, што је и прихваћено.

Од пет представљених идеја, међу којима су биле „Грац као плесна позорница“, „Грац -центар средњовековног фестивала и средњовековна рестаурација старог града, највише интересовања побудиле су идеје: Летећи трамвај и Смарт паметни хотел.

Летећи трамвај који ће превозити путнике високо изнад улица и зграда је идеја коју је представио студент Лукас Кракснер. Пројекат "летећи трамвај" може да реши проблем саобраћаја у Грацу - на прилично једноставан начин, а то ће привући и нове госте, а сто је и основа овог предлога. Градоначелник је похвалио ову идеју са поруком да би ученик Лукас могао да се одмах укључи у радни тим града, јер пројекат " Мур - гондоле " управо следи сличан приступ. Ново светско чудо у облику огромног смарт телефона, изградио би Бенџамин Криегл. "Сви знају за паметне телефоне и у такву једну велику зграду би могао да се уклопи хотел, који би стога изазвао доста пажње посетилаца из целог света", предложио је Бенџамин, што је такође наишло на одобравање домаћина.

"Нама су потребне иновације као ове које сте овде развили и ми управо требамо свежу креативност која ће моћи одговорити изазовима будућности," захвалио се гостима за долазак Зигфрид Нагл - градоначелник Граца.


Извор: Покрајински секретаријат за образовање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs