Вести


Двадесетогодишњица рада Интерната „Сиромашних школских сестара наше Госпе”

Зрењанин , 25. септембар 2016.
-A A +AДвадесетогодишњица рада Интерната „Сиромашних школских сестара наше Госпе”.

Зрењанин , 25. септембар 2016. .

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, присуствовао је данас свечаности поводом двадесетогодишњице рада Интерната „Сиромашних школских сестара наше Госпе”, која се одржала у Народном позоришту „Тоша Јовановић” у Зрењанину.

Интернат који је основала сестра Гизела 1996. године имао је 13 девојчица, а данас у њему борави више од педесет ученица. То су претежно станарке из малих банатских места које се школују у Зрењанину. Католички интернат има велики значај у очувању националног идентитета, културе и хришћанских вредности мађарске националне заједнице у Банату.

Овом приликом, секретар Њилаш истакао је да је за образовни систем – поред државних ђачких домова – веома значајно и постојање оваквих верских интерната. У АП Војводини постоји више верских домова ученика, а зрењанински дом један је од најуспешнијих. „У вашем интернату, многе девојчице и девојке стекле су свој други дом, далеко од својих породица. Због даљег школовања, оне нису нашле само кров над главом, већ и пажњу, бригу, хришћанску љубав, заједништво и потпору за један квалитетан и безбрижан школски живот. Њихова будућност, поред образовања, биће богатија и с духовним хришћанским вредностима, које су од великог значаја за изградњу једне личности.”

На јубиларној свечаности били су присутни и Петер Силађи, заменик државног секретара за националну политику у Кабинету председника Владе Мађарске, Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине, Јене Хајнал, председник мађарског националног савета, Јанош Деже, директор београдског „Колегиум Хунгарикума”, Саша Сантовац, заменик градоначелника Зрењанина, Ласло Немет, банатски окружни бискуп и многи други.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs