Вести


Два месеца хуманизма и ренесансе у Новом Саду

Нови Сад , 22. април 2013.
-A A +AДва месеца хуманизма и ренесансе у Новом Саду .

Нови Сад , 22. април 2013. .

Нови Сад, 23. април 2013. - Петнаести век у централним областима Италије обележио је велики препород уметности и науке, период хуманизма и ренесансе, остављајући неизбрисив траг не само у историји Италије, већ и читаве Европе, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Влади Војводине, поводом отварања сутрашње изложбе у Галерији Матице српске у Новом Саду под називом „Хуманизам и ренесанса у централним Апенинима. Паралеле".
О значају предстојеће изложбе, поред потпредседника Владе АП Војводине и покрајинског секретара за културу и јавно информисање Славише Грујића, говорили су и Илијас Тасијас, директор Територијалног пакта централних Апенина, Фабио де Кирико, надзорник за историјска, уметничка и етноантрополошка добра Умбрије и управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић.


„Влада АП Војводине, преко Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, препознала је овај пројекат, као веома значајан, и вредан како за Војводину, тако и за Србију", рекао је Славиша Грујић. „Морам да нагласим да је ово једна од најлепших изложби која ће, од сутра до 19. јуна, бити доступна свим љубитељима уметности. Изложба је у складу са залагањима Галерије Матице српске, Владе АП Војводине, министарства за културу Републике Србије, истакнута у Споразуму о сарадњи у области културне баштине, која поред изложби подразумева и рад на конзервацији, рестаурацији и заштити културне баштине наших и италијанских културних институција", објаснио је секретар Грујић.


Илијас Тасијас је најавио да ће посетиоци имати прилику да виде уметност четири регије северно-централне Италије и паралеле из доба хуманизма и ренесансе у Војводини, односно Србији. Ово јесте први видљиви корак наше сарадње, али посао на рестаурацији и конзервацији је нешто на чему ове две институције одавно сарађују, рекао је Тасијас. Фабио де Кирико је нагласио да сарадња има циљ да направи везу између културног наслеђа и идентитета једног народа у једној епохи. Посетиоци ће од сутра имати прилику да виде два предмета из XВ века: „Гонфалоне" двоструко осликану процесијску заставу братства Корпус Домини из Губија, чувеног Рафаела Сантија и „Бадалоне" сталак за читање из XВ века из цркве Сан Доменико у Губију.


Након завршене конференције за новинаре, управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић и Фабио де Кирико потписали су нови Споразум о сарадњи између Галерије Матице српске и Музеја у Перуђи, који подразумева нови вид сарадње и размене стручњака.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs