Вести


Делегација Покрајинске владе на „Отвореним данима 2015“ у Бриселу

Нови Сад , 12. октобар 2015.
-A A +AДелегација Покрајинске владе на „Отвореним данима 2015“ у Бриселу.

Нови Сад , 12. октобар 2015. .

Делегација Покрајинске владе борави у Бриселу од 12 – 15. октобра 2015. године на манифестацији Европска недеља градова и регија „Отворени дани 2015“ (Open Days 2015, Brussels), коју организују Директорат за регионалну политику Европске комисије и Комитет региона.

Делегацију предводи председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић, а у делегацији су и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов.

Тема овогодишње, тринаесте по реду манифестације Open Days је „Европски региони и градови – партнери за инвестиције и економски раст“, а програмски део манифестације подељен је у три тематске целине: Модернизација Европе – Региони у енергетској унији и јединственом дигиталном тржишту; Региони орјентисани ка бизнису – развој малих и средњих предузећа, иновације и стварање радних места, Места и простори – Урбани и рурални развој, интеграције урбаних и руралних простора.

Током трајања манифестације делегација Покрајинске владе ће имати низ састанака са званичницима европских институција, региона и градова. Представници Војводине учествоваће и на неколико округлих столова.

Округли сто „Understanding Vojvodina“, који организују Европски парламент, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и Завод за културу војвођанских Словака, у сарадњи са Фондом “Европски послови” АП Војводине, одржаће ће се у Европском парламенту 13. октобра 2015. године. Циљ представљања Војводине на округлом столу је да се кроз презентације рада шест професионалних установа културе Срба, као већинског становништва, и традиционланих мањинских заједница Мађара, Румуна, Русина, Хрвата и Словака чији су језик и писма у службеној употреби у АП Војводини, прикаже мултикултуралност Војводине, кроз призму очувања и унапређења али и прожимања културног наслеђа и културног стваралаштва преко 20 нација које у њој живе.

Такође у уторак, 13. октобра 2015. године АП Војводина са још десет партнера из више европских земаља организоваће радионицу „Региони за иновације“. Радионица се организује у оквиру категорије „Региони отворени за пословне подухвате“ и намењена је националним, регионалним и локалним доносиоцима одлука, заинтересованој јавност, компанијама, финансијским институцијама, европским и националним удружењима, академској заједници, студентима и истраживачима.

У Мисији Републике Србије при Европској унији, у среду, 14. октобра 2015. године, биће обележен Дан Војводине у Бриселу. Овим поводом биће отворена изложба „Заобилазне стратегије – Архитектура у Војводини на почетку 21. века“. Изложба представља први корак у мапирању савремених архитеката и пројектних бироа који су својом стваралачком праксом и делима обележили прву деценију новог миленијума и омогућава детаљан увид у њихова архитектонска дела на територији Војводине. Изложба обухвата плакате Музеја савремене уметности Војводине, публикације Завода за културу националних мањина у Војводини и Завода за културу Војводине, као и пројекцију кратког филма. На отварању изложбе говориће др Бојан Пајтић, председник Покрајинске владе, Кнут Флекенштајн, посланик у Европском парламенту и Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs