Вести


Додела награда – „Енергија је свуда око нас 2016”

Нови Сад , 24. јануар 2017.
-A A +AДодела награда – „Енергија је свуда око нас 2016”.

Нови Сад , 24. јануар 2017. .

На завршној свечаности пројекта „Енергија је свуда око нас 2016”, која је одржана у Покрајинскoj влади, уручене су награде најуспешнијим ученицима, наставницима менторима и образовно-васпитним установама на територији АП Војводине.

У име домаћина, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, присутне је поздравио Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање. Скупу су се обратили и проф. др Драган Солеша, декан Факултета за економију и инжењерски менаџмент – Фимек у Новом Саду, проф. др Слободан Попов, председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике, координатор пројекта, Анђелко Главашевић, председник Савеза проналазача Војводине и председница жирија Јасмина Пастоњицки.

У свом поздравном говору, Михаљ Њилаш нагласио је то да је – у изградњи енергетски одговорног друштва – једна од полазних тачака едукација младих. Изузетно је важно и то да се промовишу и прикажу њихов рад, њихове идеје и њихова размишљања, којима доприносе подизању свести младих о енергетској ефикасности, заштити животне средине и управљања отпадом, као и популаризацији нових технологија у наставним и ваннаставним активностима. Поред осталог, секретар Њилаш је рекао: „Овај програм, са задовољством можемо констатовати, постао је један од препознатљивих у основним и средњим школама на територији Војводине, те сваке године има све више и више учесника. И то, у ствари, јесу највреднији резултати овог програма, јер енергија – то сте ви, једини прави хумани ресурс енергије.”

„Енергија је свуда око нас” је програм који се у континуитету реализује у основним и средњим школама на територији Војводине, од школске 2009/2010. године, у сарадњи с Центром за развој и примену науке, технологије и информатике из Новог Сада, с којим је Секретаријат потписао и Протокол о сарадњи у децембру 2013. године (Протокол о сарадњи на реализацији пројекта „Енергија је свуда око нас”). У овом програму полазило се од чињенице да је васпитање и образовање – када је реч о рационалном коришћењу енергије – ефикасније ако се почне од раног доба. У програму нису учествовали само ученици, већ и њихови родитељи, наставници и школа, као институција која има кључну улогу у подстицању најмлађих да се упознају са основним питањима и проблемима у вези с коришћењем енергије, те да осмишљавају начине за њено рационално коришћење и трагање за новим, досад неискоришћеним ресурсима из свог окружења.

Ученици који су учествовали у програму и наградном конкурсу своја решења могли су да прикажу у различитим видовима, за које су се слободно определили: модели и макете, мултимедијалне презентације, литерарни радови и ликовни радови.

За 2016. годину, две најуспешније школе јесу Основна школа „Свети Георгије” из Уздина и Хемијско-прехрамбена школа из Чоке. Ученицима и менторима ових школа додељене су награде и дипломе.

Покровитељ ове манифестације – која се реализује већ седми пут – јесте Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, док је организатор и реализатор Центар за развој и примену науке, технологије и информатике.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs