Вести


Додељена подстицајна средства војвођанским пољопривредницима

Нови Сад , 12. септембар 2013.
-A A +AДодељена подстицајна средства војвођанским пољопривредницима.

Нови Сад , 12. септембар 2013. .

Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић, представио је резултате досадашњих улагања у системе за наводњавање и пољопривредну производњу корисницима бесповратних средстава на конкурсима ресорног секретаријата, који су данас потписали нове уговоре за добијање подршке од Покрајине. Потпредседник Јешић најавио је и да ће обим средстава планираних за наредну годину за субвенције у пољопривреди износити 6 милијарди динара.

У Влади Војводине данас је уручен 51 уговор за доделу бесповратних средстава у висини од 14,5 милиона динара, које је Секретаријат наменио за инвестирање у системе за наводњавање, и 14 уговорa чија је вредност 28,5 милиона динара, што пољопривредницима треба да послужи као подршка у стварању производа са већом додатом вредношћу.

Потпредседник Владе Војводине Горан Јешић истакао је да Секретаријат путем подстицајних средстава намењених стварању производа са додатом вредношћу жели да омогући да пољопривреда не зависи само од монопола, већ да се развију мали капацитети у целој Покрајини. Као највеће монополисте, означио је млекарску и месну индустрију, те је нагласио да су овакви подстицаји стога веома важни, и истакао да су настојања да Покрајина пољопривредним произвођачима истовремено помогне тако што ће им омогућити да буду конкурентни и да оно што произведу продају као финални производ. Он је навео да је намера да се у наредне три године заврши пројекат, који подразумева изградњу 40 малопродајних објеката који ће бити власништво фармера и где ће Покрајина дати подстицајна средства за технологију, прераду и нову генетику, што ће омогућити малим произвођачима да, када откупљивачи не поштују уговоре, независно од великих индустрија, сами продају своје брендове. Јешић је подвукао да је то могуће једино уз подршку државе.

Потпредедник Јешић подсетио је да се подстицајним средствима из програма намењеног развоју војвођанског села, суфинансира реконструкција, доградња и адаптација објеката у којима се врши прерада млека, меса, воћа и поврћа. Такође, помоћ је опредељена и за адаптацију објеката у којима се врши прерада меда и за набавку опреме за прераду млека, меса, воћа и поврћа, уљаних култура, лековитог, зачинског, ароматичног биља и пчелињих производа.

Право на коришћење подстицајних средстава имају корисници регистровани на територији АП Војводине, и то физичко лице – носилац и чланови регистрованих пољопривредних газдинстава, те земљорадничка задруга, као и предузетник – физичко лице уписано у Регистар привредних субјеката. Висина планираних подстицајних средстава је 90 милиона динара. У првој фази исплаћено је приближно 23 милиона динара кроз 16 уговора, док је данас уговоре потписало 14 корисника, чија је укупна вредност 28,5 милиона динара.

Од почетка реализације до сада, примљено је 48 предлога пројеката, a одобрено 30, у укупној вредности преко 51 милион динара. Највеће интересовање владало је за бесповратна средства намењена за реконструкцију, доградњу и адаптацију објеката за прераду воћа и поврћа и набавку опреме за њихову прераду, где је издвојено 34 милиона динара. За набавку опреме за прераду уљаних култура усмерено је 6,5 милиона динара и исто толико за адаптацију објеката за прераду меса и набавку опреме за прераду меса. Поводом активности у оквиру адаптације објеката за прераду пчелињих производа и набавку опреме за њихову прераду издвојено је 3 милиона динара, док је за прераду млека и набавку потребне опреме, Секретаријат пољопривредним произвођачима обезбедио један милион динара. Конкурс је отворен до 30. септембра 2013. године.

Када је реч о улагањима Покрајинске владе у системе за наводњавање, потпредседник Јешић је изнео да је од пре неколико месеци када је започео овај вид подршке, данас тристоти корисник потписао уговор за подстицајна средства у овој области. Посебно је честитао на добијеним средствима пољопривредним произвођачима, који су имали тешку годину иза себе, где су приноси били пристојни али су цене биле неодговарајуће, и који су ипак решили да инвестирају у себе и своје породице, тако што улажу у своју производњу и будућност, односно у заливне системе који ће им омогућити да осигурају своје приносе. Конкурсом за улагања у заливне системе, који је стартовао у марту, планирана су средства у укупном износу од 175 милиона динара. До сада је од укупног износа средстава, 68,9 милиона динара или 59,1% издвојено за куповину опреме за наводњавање ратарских усева. За куповину опреме за наводњавање у воћарству је утрошено укупно 27,3 милиона динара или 23,4%, а у повртарство је усмерено 20 милиона динара или 17,2%. Преостала средства у износу од око 340.000 динара су утрошена за куповину опреме за наводњавање винограда и лековитог биља. Средства опредељена данашњим уговорима и за остваривање производа са додатом вредношћу износе поменутих 14,5 милиона динара.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs