Вести


Додељена подстицајна средства на основу два конкурса Покрајинског секретаријата за енергетику

Нови Сад , 19. април 2016.
-A A +AДодељена подстицајна средства на основу два конкурса Покрајинског секретаријата за енергетику.

Нови Сад , 19. април 2016. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине, мр Ненад Станковић, потписао је уговоре о додели бесповратних подстицајних средстава, на основу два јавна конкурса Секретаријата за енергетику и минералне сировине. Реч је о додели бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање реализације пројеката коришћења биомасе за производњу топлотне енергије у јавним установама и реализацији пројеката коришћења соларне енергије за примену топле потрошне воде у објектима јавне намене.

Према речима покрајинског секретара, на основу првог конкурса потписани су уговори са шест апликаната, од укупно седам пријављених. Укупан износ средстава додељен по том конкурсу износи нешто више од двадесет и један милион динара, од планираних двадесет и седам.

По другом конкурсу аплицирало је седамнаест јавних установа, од којих је девет испунило све тражене услове по Конкурсу. Средства која су издвојена за пројекте девет апликаната износе 28 милиона динара, док је свака установа издвојила минимално 20 одсто за реализацију пројеката.

За реализацију пројеката се одређују примерени рокови, од три до шест месеци, а конкретно за ова два конкурса рок је до краја текуће године. Јавне установе у обавези су да распишу јавну набавку и обезбеде реализацију по пројекту са којим су аплицирали. У случају да се појаве проблеми са јавном набавком или извођачима радова, или када постоје оправдани разлози за продужење рока, потписују се анекси уговора и рокови се продужавају за месец или два. Углавном, већина установа успе да у предвиђеном року реализује пројекте, истакао је секретар Станковић.

Према пројектној документацији коју су установе доставиле, утврђено је да ће уштеде које ће се постићи реализацијом ових пројеката износити од 20-60% . Углавном ће бити замењени гас и мазут и то соларном енергијом, односно биомасом.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs