Вести


Др Бојан Пајтић о покрајинском буџету за 2016. годину

Нови Сад , 29. децембар 2015.
-A A +AДр Бојан Пајтић о покрајинском буџету за 2016. годину.

Нови Сад , 29. децембар 2015. .

Уочи данашњег заседања Скупштине АП Војводине, на којој се разматра покрајински буџет за 2016. годину, председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић је рекао да је у протекле три и по године дошло до практичног гушења покрајинске администрације константним смањењем средстава којима располаже Покрајина.

„Овај буџет поново смањује средства, уместо да их повећава и ми смо зато још много, много даље од онога што је Уставни минимум, него што смо били до сада. Дуговање Републике сада износи преко 45 милијарди динара на годишњем нивоу. „Захваљујући“ оваквој политици Републике, Покрајина располаже са толико средстава да на сваког грађанина долази свега 700 динара месечно, у свим областима, у којима је Покрајина надлежна“, рекао је Пајтић и појаснио да, када се изузму трансферна средства и наменска средства, на грађане Војводине, по глави становника, долази око 8.000 динара на годишњем нивоу, односно око 700 динара на месечном нивоу за све области у којима постоји надлежност Покрајине.

„Јасни су разлози зашто то чини републичка администрација“, рекао је председник Покрајинске владе. „То је зато што је Покрајина добила читав низ похвала за привлачење страних инвестиција и много смо успешнији у томе него они, чак смо добили награду и „Фајненшел тајмса“, успешнији смо и у привлачење средстава из европских фондова: око 90 одсто фондова прекограничне сарадње привукла је Покрајина, а успешнији смо у области пољопривреде, јер смо удвостручили за само неколико година приносе у воћарству и повртарству.“

Пајтић је још истакао да ће се са овим смањењем покрајинског буџета, као и смањењем које ће доћи, како је нагласио, „као последица примене Закона о пољопривредном земљишту, јер ће тајкуни мање плаћати закуп истог државног земљишта него што су га до сада плаћали пољопривредници“, доћи у ситуацију да практично постоји администрација, али да она суштински нема ни један инструмент да утиче на било коју област друштвеног живота у Покрајини.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs