Вести


Железнице Србије у Покрајинској влади о сарадњи на унапређењу јавног железничког превоза

Нови Сад , 29. мај 2015.
-A A +AЖелезнице Србије у Покрајинској влади о сарадњи на унапређењу јавног железничког превоза .

Нови Сад , 29. мај 2015. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин и заменик секретара Балинт Јухас, разговарали су јуче са извршним директором за инфраструктуру и превоз ,,Железнице Србије“ АД Ненадом Кецманом, о сарадњи две институције на пољу унапређења јавног железничког превоза путника и робе, са посебним акцентом на територију покрајине.
У присуству представника Секретаријата из Одељења за индустрију, саобраћај и телекомуникације, Одељења за инспекцијски надзор, Савета за железнички саобраћај и Факултета техничких наука Нови Сад, дијалог је усмерен ка моделима сарадње и финансирања унапређења и ревитализације овог вида саобраћаја, као и на Нацрт протокола о сарадњи између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, Железница Србије и Покрајинске владе.
О неопходности усклађивања појединих ставки протокола, Ненад Кецман је истакао да је у сарадњи са Саобраћајним факултетом Београдског универзитета и Факултетом техничких наука Универзитета у Новом Саду процењена вредност израде техничке документације, која пружа одређену перспективу која помаже у даљем деловању.
Мирослав Васин је истакао да је, с обзиром на значајан број регионалних и локалних пруга за које се предвиђа реконструкција, веома важно озбиљно и одговорно приступити сарадњи на овом подухвату, јер ће Република Србија, а самим тим и Покрајина, имати вишеструке користи унапређењем железничке инфраструктуре.
,,Протокол о сарадњи би требало да обезбеди оквир заједничког деловања, како би реализација била успешна. Започет је процес сарадње са Републичком Владом на инфраструктурним пројектима и то је добар знак да се први корак успешно одвија. Покрајинска влада ће на сваки начин настојати да свесрдно подржи даљи ток преговора и активно учествује и допринесе у реализацији свих фаза, почев од израде техничке документације, све до саме реконструкције предметних пруга у покрајини“, рекао је Васин.
Циљ сарадње надлежних институција је унапређење функционисања и развој јавног железничког превоза путника и робе на територији АП Војводине, што укључује унапређење железничке инфраструктуре неопходне за несметан железнички превоз, а за који је усаглашена сарадња у погледу удруживања средстава и капацитета. Покрајинској влади ће бити предложено да преузиме финансирање активности које се односе на израду потребне техничке документације за реконструкцију регионалних и локалних пруга, након чега се од Републике очекује да обезбеди средства за извођење радова. Посебна радна група, која ће бити формирана након потписивања протокола о сарадњи, одредиће приоритетне пројекте за реконструкцију регионалних и локалних пруга у АП Војводини.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs