Вести


Заједничким радом Покрајинске владе и општине Кула санира се зграда МКЦ „Непкер“ и сређује део Економско-трговинске школе

Нови Сад , 13. децембар 2016.
-A A +AЗаједничким радом Покрајинске владе и општине Кула санира се зграда МКЦ „Непкер“ и сређује део Економско-трговинске школе.

Нови Сад , 13. децембар 2016. .

Потпредседник покрајинске Владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш данас је са својим замеником Миланом Ковачевићем посетио општину Кула, где је одржао састанак са председником општине Перицом Видекањићем и његовим сарадницима. Након састанка, потпредседник Њилаш и заменик Ковачевић су са домаћинима обишли радове на санацији спрата и крова Мађарског културног центра „Непкер“, као и радове у Економско-трговинској школи.

Потпредседник Њилаш је после обиласка радова истакао да су ова два важна пројекта у току захваљујући одличној сарадњи Покрајинске владе и општине Кула. „Покрајинска влада је одлучила да определи 10 милиона динара за наставак радова у Економско-трговинској школи, док је општина у финансирању учествовала са 5,5 милиона динара. Следећа школска година би требало да почне тако да се у овој школи са више од 500 ђака ради само у једној смени“, рекао је потпредседник Њилаш.

Директорка економске школе у Кули Даница Парошки подсетила је на чињеницу да је ова школа основана још 1960. године и да од тада традиционално уписује највећи број ученика на тетериторији општине Кула. Она је додала да већина ђака ове школе, њих 70 посто, јесу ђаци путници, и да ће једносменски рад који се очекује по завршетку инвестиције донети велико олакшање и ђацима и родитељима. Она је напоменула да ће се тиме школи омогућити и да реализује бројне ваннаставне активности које су до сада биле или онемогућене, или су извођене отежано.

Потпредседник Њилаш је данас рекао и да се, захваљујући удруживању средстава Покрајине и општине, адаптација старе зграде Мађарског културног центра „Непкер“ одвија по плану. „Непкер ће 2018. године прославити 150 година постојања и надамо се да ће се до тада заједничким снагама завршити и друга фаза, како бисмо тако значајну годишњицу дочекали са потпуно обновљеном зградом“, поручио је потпредседник Покрајинске владе објаснивши да је за санацију спрата и крова овог културног центра из покрајинског буџета издвојен 1 милион, а из општинског 1,7 милиона динара.

Председник општине Кула Перица Видекањић изразио је задовољство због плодотворне сарадње Покрајине и општинске управе и додао да се нада да ће сарадња довести и до реализације нових пројеката на територији општине, пре свега, до реновирања Основне школе „Иса Бајић“, чији је дотрајали и неуслован објекат такође био тема данашњег сусрета покрајинских и општинских званичника.

Данашњем састанку и обиласцима присуствовали су и Карољ Валка, заменик председника општине, и Драгана Потпара, покрајински посланик.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs