Вести


За одгајивачке програме и контролу плодности земљишта 70 милиона динара

Нови Сад , 13. децембар 2016.
-A A +AЗа одгајивачке програме и контролу плодности земљишта 70 милиона динара.

Нови Сад , 13. децембар 2016. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, уручио је данас уговоре корисницима који су добили средства за спровођење мера одгајивачког програма у говедарству, свињарству, овчарству и козарству, те у живинарству, код копитара и у пчеларству. За ту намену издвојено је 60 милиона динара, а одобрене су 184 поднете пријаве.

Према речима секретара Радојевића око 46,5 милиона динара опредељено је локалним одгајивачким организацијама, око 5 милиона динара добио је Пољопривредни факултет, као главна одгајивачка организација, док су преостала средства добиле регионалне одгајивачке организације, то јест пољопривредне саветодавне службе.

„Мерe одгајивачког програма значајнe су за подизање сточног фонда на територији Војводине. Уверен сам да фармери препознају суштину ове мере, односно да желимо да им, у финансијском смислу, омогућимо лакше спровођење квалитетног одгајивачког програма“, рекао је Радојевић и додао да је првобитно за ту намену било издвојено 40 милиона динара, те да је ребалансом покрајинског буџета нова Покрајинска влада обезбедила додатних 20 милиона динара.

Секретар Радојевић уручио је данас уговоре и пољопривредним саветодавним службама у Војводини за спровођење мера контроле плодности земљишта. Средства у укупном износу од 10 милиона динара добило је 12 пољопривредних саветодавних служби, а биће урађено око 5.400 узорака, те спроведена анализа макро и микро елемената.

„Циљ је подизање нивоа квалитета биљне производње, уштеда на минералним ђубривима, као и очување плодности ораница“, рекао је Радојевић и напоменуо да за ову меру прошле године нису била издвојена средства.

Када су у питању мере подршке у 2017, ресорни секретар је рекао да ће буџет за пољопривреду бити већи за око 500 милиона динара, те да ће та средства бити усмерена ка регистрованим пољопривредним газдинствима.

„Најбитније за пољопривреднике у Војводине јесте то да ће у предстојећој буџетској години 1,3 милијарде динара, односно око 70 одсто више средстава него у 2016, бити опредељено директно регистрованим пољопривредним газдинствима као бесповратна средства по разним конкурсима Покрајинског секретаријата за пољопривреду“, рекао је секретар Радојевић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs