Вести


Зоран Гојковић: Родно засновано насиље није приватни проблем појединца, него целог друштва

Нови Сад , 05. септембар 2016.
-A A +AЗоран Гојковић: Родно засновано насиље није приватни проблем појединца, него целог друштва.

Нови Сад , 05. септембар 2016. .

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић отворио је данас конференцију којом је започета реализација пројекта „ЗАУСТАВИ-ЗАШТИТИ-ПОМОЗИ - Снажнији институционални одговор на родно засновано насиље у АП Војводини“.

Наиме, Покрајински секретаријат за здравство и невладина организација Центар за подршку женама Кикинда су коородинатори овог пројекта, који ће се реализовати у периоду од 2016. до 2019. године, са циљем да се допринесе већој безбедности и заштићености жена и девојака у AП Војводини од родно-заснованог, а нарочито од сексуалног насиља. Пројекат финансира Поверенички фонд Уједињених нација за подршку акцијама елиминисања насиља над женама (Тhe United Nation Trust Fund to End Violence Against Women или UN Trust Fund).

„Основна порука коју желимо да пошаљемо јесте да је насиље недопустиво, да га јасно осудимо, да то није лични и приватни проблем појединца, него проблем целог друштва и свих нас заједно. Наведени пројекат значајно доприноси реализацији обавеза Републике Србије и АП Војводине које проистичу из ратификовања Конвенције Савета Европе против насиља према женама“, поручио је, на отварајућој конференцији пројекта, покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић.

Јединственост пројекта је успостављање рада седам пилот центара за жртве сексуалног насиља у седам здравствених установа у АП Војводине, чиме ће се обезбедити унапређен систем заштите за жене и девојке које су преживеле сексуално насиље и налазе се у процесу изласка из те ситуације.

Пројектом су планиране активности које се односе и на унапређење рада мултисекторских тимова и јачање мултисекторске сарадње између здравствених установа, установа социјалне заштите, правосуђа, полиције и цивилног сектора, као и на обуку 1.500 здравствених радника из свих градова и општина у Војводини.

Пројекат је представила заменик покрајинског секретара за здравство мр Иванка Савић, руководитељка пројекта и директорка Центра за подршку женама Кикинда Биљана Степанов. У име донатора присутнима се обратила Милана Рикаиновић, координаторка УН канцеларије за жене у Београду.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs