Вести


Зоран Радоман одржао конференцију за новинаре поводом проблема са остварењем прихода буџета у 2015.

Нови Сад , 26. август 2015.
-A A +AЗоран Радоман одржао конференцију за новинаре поводом проблема са остварењем прихода буџета у 2015..

Нови Сад , 26. август 2015. .

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман одржао је данас конференцију за новинаре, након седнице Покрајинске владе на којој је усвојена Информација о проблемима везаним за остварење прихода буџета АП Војводине у 2015. години.

Ресорни секретар је у Покрајинској влади, информисао представнике медија да је на седници донет закључак о упућивању захтева Влади Републике Србије да, услед смањеног обима прихода буџета Аутономне покрајине Војводине из средстава утврђених Законом о буџету Републике Србије за 2015, Министарство финансија одобри средства у износу од 4,4 милијарди динара на име трансфера Аутономној покрајини Војводини за извршавање обавеза.

„Овакав захтев је у складу са Законом о буџетском систему и ми имамо потребу да се обратимо због тога што ће у буџету АП Војводине у наведеном обиму недостајати финансијска средства у односу на планирани буџет, који је Скупштина АП Војводине донела. Мислим да смо у оваквој ситуацији, пре свега, због недоношења Закона о финансирању АП Војводине. Услед недостатка тог закона, наша Покрајина се финансира на бази Закона о буџетском систему и закона о буџету на годишњем нивоу,“ истакао је покрајински секретар Зоран Радоман.
Ресорни секретар је подсетио да је 2012. године донет Закон о изменама и допунама Закона у буџетском систему, којим је основица за оних седам одсто из Устава Републике Србије, смањена са укупних прихода и примања буџета на „пореске приходе“. Зоран Радоман истакао је да конкретно у 2015. године ово значи да је у буџету АП Војводине по том основу мање 11 милијарди динара.

„ У 2015. години укупни приходи и примања буџета Републике Србије су 924 милијарде динара, а порески приходи су 764 милијарде динара. То значи да је овим законским решењем умањена основица за обрачун покрајинског буџета, а даље то значи да је у 2015. години, када се примени седам посто на 160 милијарди динара, обим покрајинског буџета умањен за 11 милијарди динара. Покрајинска влада је 2012. године упутила и захтев за оцену уставности ове одредбе, а Уставни суд није до сада дао одговор на ово питање. Поред тога, Законом о буџету Републике Србије за 2015. годину за АП Војводину је предвиђено 29 милијарди динара трансферних средстава којим Република измирује своје обавезе према општинама и градовима и према систему основног и средњег образовања у Војводини. Када томе додамо оних 11 милијарди динара, буџет Војводине је „ускраћен“ за 40 милијарди динара ове године“, саопштио је Зоран Радоман.
Истовремено, покрајински секретар је истакао да су Покрајинском скупштинском одлуком о буџету Аутономне покрајине Војводине за 2015. годину приходи од пореза на зараде и добит предузећа планирани у износу од 14,8 милијарди динара и то од пореза на зараде - 4,8 милијарди динара, а од добити - 10 милијарди динара.

И док су се у првом полугодишту 2015. године приходи од пореза на зараде кретали у складу са планираном динамиком, приходи од пореза на добит су номинално смањени за 1,8 милијарди динара.

Највећи утицај на пад прихода од пореза на добит имао је пад профитабилности једанаест највећих компанија у Војводини у 2014. години, а пре свега НИС-а а.д., Нови Сад. Буџет Покрајине је у првом полугодишту прошле године само од пореза на добит НИС-а остварио 2,21 милијарду динара, а у овој години 1,06 милијарди динара, што је пад за 1,15 милијарди динара.
Поред НИС-а, од великих пореских обвезника, знатно мањи порез на добит у првом полугодишту 2015. године уплатили су и СУНОК0, ПАНОНСКЕ ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ – ТОПЛАНЕ, ЕЛЕКТРОВОЈВОДИНА, ПРОМИСТ, ХЕМОФАРМ, ЈАФА, КАРИН КОМЕРЦ, ФАБРИКА УЉА БАНАТ, КАРЛСБЕРГ и МАТИЈЕВИЋ.

У првом полугодишту прошле године ових једанаест привредних друштава уплатили су у буџет Покрајине готово три милијарде динара, а ове године свега 1,4 милијарде динара, што је пад за 1,6 милијарди динара.

Сва остала привредна друштва са територије Војводине уплатила су 2,3 милијарде динара, што је за 184 милиона динара, или за седам посто мање него у истом периоду 2014. године.
Иначе и на територији Републике Србије у првом полугодишту 2015. године од пореза на добит предузећа наплаћено је за 14% мање него у истом периоду 2014. године, објаснио је Радоман , који је нагласио да је оваква ситуација последица тешких економских услова и пословања у 2014. години у нашој земљи, а што се одражава и на буџет Војводине.

Како се финансирање надлежности АП Војводине врши првенствено из пореза на зараде и пореза на добит, пад прихода од пореза на добит предузећа од 4,4 милијарде динара онемогућиће извршавање утврђених надлежности Покрајине, истакао је покрајински секретар и поновио да очекујемо од Владе Републике Србије да из средстава текуће буџетске резерве буџета Републике Србије усмери буџету АП Војводине 4,4 милијарде динара, а основ за то је одредба члана 69. став 6. Закона о буџетском систему.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs