Вести


Иванишевић о значају дигиталне трансформације предузећа

Нови Сад , 28. април 2021.
-A A +AИванишевић о значају дигиталне трансформације предузећа .

Нови Сад , 28. април 2021. .

У Великој сали Скупштине АП Војводине данас је одржана последња конференција у оквиру "Инфо дана", које организује Национална aлијанса за локални економски развој - НАЛЕД кроз програм StarTech намењен иновативним предузећима, у оквиру подршке за развој иновација, дигиталне економије и квалитетних радних места.

У раду конференције учествовали су представници јавног и приватног сектора, невладиних организација, кластера, као и предузетници и иноватори.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић обратио се на конференцији "Милион долара за иновативна предузећа" и том приликом је говорио о АП Војводини као регионалном центру дигиталне привреде.

"Ово јесте будућност, посебно када говоримо о социјално одговорним предузећима, јер када удружимо привредни сектор са идејом дигиталне трансформације привреде добијамо очекиван резултат – прихватање идеје о дигиталној трансформацији и њено споровођење. Пандемија је показала неопходност прилагођавања новонасталим околностима. Управо овакви пројекти јесу важни да заједно позовемо што већи број привредних субјеката да узму учешће и користе средства по свим предвиђеним линијама, и да после одређеног времена кренемо у разне процесе и за ново време", рекао је секретар Иванишевић и додао да су овакви пројекти мост између времена пандемије и времена када је више не буде.

Панелисти у уводном делу бавили су се тематским целинама попут отварања перспективе привреди путем дигиталне трансформације и иновативних приступа пословању и значаја технолошког напретка за развој предузећа. Академска заједница је презентовала сопствено виђење овог приступа изневши универзитетски аспект поводом иновативне трансформације пословних процеса.

"StarTech" програм подршке дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа део је трогодишњег пројекта за промоцију иновација и технолошког развоја у Србији који спроводи НАЛЕД уз подршку компаније "Philip Morris", са циљем убрзања раста српских компанија и трансформација традиционалне економије засноване на пољопривреди и производњи ниског степена прераде, у дигиталну, извозно оријентисану економију засновану на знању и иновацијама.

У оквиру пројекта, од 31. марта до 4. јуна 2021. отворен је први годишњи конкурс за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији, кроз који предузетници, микро, мала и средња предузећа, као и тимови физичких лица до пет чланова, могу да конкуришу за бесповратна средства у укупној вредности од милион долара, и до хиљаду сати експертске подршке. Подршка се пружа стартап предузећима, иновативним идејама, малим и средњим предузећима за дигиталну трансформацију и за развој иновација са циљем извоза или повећања броја радних места.

Опшриније о самом пројекту, потенцијални апликанти се могу информисати путем startech.org.rs платформе.

Закључак данашње конференције је свакако неопходност оваквог програма и сличних кампања које промовишу Републику Србију и АП Војводину као иновационе дестинације, промовишу стручни и иновативни приступ пословању и потребама домаћег и страног тржишта, јачајући везе између саме науке и привреде.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs