Вести


Иван Ђоковић: Пословни инкубатор у Бачком Петровцу шанса за самоодрживост пословања

Бачки Петровац , 20. јануар 2017.
-A A +AИван Ђоковић: Пословни инкубатор у Бачком Петровцу шанса за самоодрживост пословања.

Бачки Петровац , 20. јануар 2017. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић и председник општине Бачки Петровац Срђан Симић, обишли су просторије Пословног и иновативног центра, за подршку и развој нових микро, малих и средњих предузећа, који је намењен бољем економском развоју, побољшању услова и квалитета живота грађана ове локалне самоуправе.

Пословни центар у Бачком Петровцу настао је 2009. године, реализацијом пројекта који је са партнерима спровела ова општина средствима Владе Словачке Републике у оквиру програма SlovakAID, чији су оснивачи и МЗ Бачки Петровац, Регионална развојна агенција Словачке, ВИП фонд и Академија женског предузетништва. Он има функцију пословног инкубатора, у ком се тренутно налази 12 станара, са циљем унапређења концепта дуалног образовања, које је постало тражено превасходно на међународном тржишту рада.

Потпредседник Иван Ђоковић је навео да је данашња посета и реализована да би се Секретаријат и јавност упознала са радом и функцијом овог пословног центра. "Пословни инкубатор у Бачком Петровцу потврђује своју сврху и саму чињеницу да је вођен стручним менаџерским кадром. Ипак, део канцеларија је празан, тако да постоји простор за подстицање нових људи да управо овде започну своје пословање. Као Секретаријат ћемо у наредном периоду помоћи предузетницима, како преко заједничког програма са Националном службом за запошљавање кроз субвенције за самозапошљавање, тако и субвенционисањем набавке машина, опреме и софтвера за потребе потенцијалних становника овог инкубатора", истакао је Ђоковић, напоменувши да се са Едукативним центром Нови Сад увелико ради на прилагођавању образовних програма за ново предузетништво, а са Гаранцијским фондом на старап линијама. Он је најавио и званичну посету општини Бачки Петровац у наредном периоду, ради сагледавања њених привредних и туристичких потенцијала.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам је за текућу годину издвојио око 20 милиона динара за помоћ кластер организацијама и пословним инкубаторима, тачније помоћ у виду техничко-технолошког опремања, те сертификације и лиценцирања. Део средстава ће бити опредељен за квалитетније оспособљавање менаџмента, а намера је и да се подстакне развој заједничког пословног производа у оквиру кластера и инкубатора, јер заједнички рад и усмеравање ресурса и капацитета, може довести до формирања производа са којим би се заједнички иступило на тржишта.

Потпредседник Ђоковић је подржао и иницијативу директорице Академије женског предузетништва Јане Забунов, и најавио пружање подршке организацији и реализацији годишње манифестације "Предузетница Војводине", која ће ове године бити одржана у априлу или мају. Та манифестација обухвата категоризацију и оцењивање предузетница у три категорије по утврђеним критеријумима, и значајан је подстрек и мотивација женском предузетништву. Сам концепт награђивања пружа додатни подстрек предузетницама да се што активније и афирмативније укључе у међусекторско пословање и умрежавање ради што бољег пласмана на домаћем и страном тржишту.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs