Вести


Иван Ђоковић у радној посети Сједињеним Америчким Државама: Искористити добро успостављене пријатељске и пословне билатералне односе

Нови Сад , 24. април 2018.
-A A +AИван Ђоковић у радној посети Сједињеним Америчким Државама: Искористити добро успостављене пријатељске и пословне билатералне односе.

Нови Сад , 24. април 2018. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, боравио је у радној посети Сједињеним Америчким Државама, у Вашингтону, Округ Колумбија, и савезној држави Мериленд. На уприличеним сусретима са представницима Конгреса САД-а, Амбасаде Републике Србије у Вашингтону, Српске православне цркве, америчке и канадске дијаспоре и других институција и организација, потпредседник Ђоковић је успоставио успешне односе, али и нове могућности сарадње између АП Војводине и Сједињених Америчких Држава у области привреде и туризма.

Ђоковић је био учесник конференције о геотермалним водама и инвестиционим потенцијалима АП Војводине у овој области. Поред Њ.Е. амбасадора Републике Србије у САД-у, Ђерђа Матковића, међу присутнима на конференцији су били представници Српско-америчког савета за пословно лидерство (енг. Serbian American Business Leadership Council), Канцеларије Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције са седиштем у Пенсилванији и компаније из САД-а и Канаде.

Приликом боравка у савезној држави Мериленд и главном граду Анаполис, потпредседника Покрајинске владе примио је секретар ове савезне државе, Џон Ц. Вобенсмит. Ђоковић и Вобенсмит су имали прилику да разговарају на тему области екологије и заштите животне средине и привреде, са посебним освртом на геотермалне потенцијале Војводине, посебно са аспекта туризма и енергетике.

Потпредседник Иван Ђоковић састао на Кепитол Хилу се конгресменом Робертом Адерхолтом из савезне државе Алабама (Robert B. Aderholt), са којим је разговарао о привредним и туристичким потенцијалима АП Војводине. Такође, Ђоковић је разговарао и са конгресменом Емануелом Клевером из савезне државе Мисури (Emanuel Cleaver), о неопходности континуиране сарадње на свим нивоима и у оквиру релевантних ресора.

Са Стивеном Мејером (Steven E. Meyer, PH.D.), деканом Универзитета за националну безбедност "Daniel Morgan Graduate School – State School of National Security", потпредседник је разговарао о могућностима размене образовних искустава и сарадњи у оквиру националне безбедности и науке о безбедности.

На позив Роберта Д. Макјуана (Robert D. McEwen), бившег конгресмена САД-а из савезне државе Охајо и извршног директора Савета за националну политику, Ђоковић је дискутовао о сарадњи на пољу образовања, с обзиром да је Макјуан и професор међународних односа на неколико светских универзитета и један од водећих предавача који заступа интересе породице као институције и економију слободног тржишта.

У току посете, уприличен је и сусрет са представницима Српске православне цркве у САД-у. Ђоковић се састао са Његовим преосвештенством епископом источноамеричким Иринејем и са представницима српске дијаспоре из САД и Канаде. Они су га упознали са стањем у тамошњој српској дијаспори, статусу и стању у оквиру СПЦ, идејама, али и перспективама које укључују српску заједницу и Цркву.

"Неопходно је искористити добро успостављене односе са Сједињеним Америчким Државама. Такође, у наредном периоду би требало поставити стратегију наступа и презентација на америчком тржишту, превасходно пољопривредних и прехрамбених производа, вина и туристичких потенцијала, како би се усмерили, пре свега, ка дијаспори, али и ка деловима америчког друштва који поседују инвестиционе капацитете, али и жељу да посете АП Војводину", истакао је потпредседник Ђоковић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs