Вести


Игор Мировић у Јовиној гимназији на уручењу плакете и ознаке квалитета за напредно образовање на француском језику

Нови Сад , 17. март 2017.
-A A +AИгор Мировић у Јовиној гимназији на уручењу плакете и ознаке квалитета за напредно образовање на француском језику .

Нови Сад , 17. март 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на свечаности на којој је њ.е. амбасадорка Француске Кристин Моро Гимназији "Јован Јовановић Змај" уручила ознаку и плакету „Label Franc Education“.

Реч је о ознаци квалитета коју Министарство спољних послова Француске додељује установама које негују француски језик и културу у оквиру свог школског програма, које имају појачану наставу француског језика и предавање различитих предмета на француском језику. До сада је 150 школа на свету добило ову ознаку квалитета.

Честитајући Јовиној гимназији на изузетном признању које је добила од Министарства иностраних послова Француске, председник Мировић је истакао да није случајно што је једна од наших најбољих школа понела то ласкаво признање, и то не само у делу промоције билингвалне наставе, већ и промоције заједничких вредности које деле Француска и Србија у свим областима живота.

Мировић је подсетио да је учење француског језика у Новом Саду почело још с краја 18. века, када је наш књижар Емануил Јанковић овде донео прве француске књиге. Уз то, у повесници Гимназије "Јован Јовановић Змај" или Српске велике православне гимназије, како је она названа при оснивању пре више од два века, француски је увек био заступљен и то као језик чије познавање је било потврда и највишег нивоа образовања и рафинираног укуса сваке врсте.

"Коначно, 2010, баш овде је уведена и двојезична француско-српска настава, што је резултирало и данашњим признањем", казао је Мировић додавши да ученике, наставнике и управу школе, признање које су данас добили треба да подстакне на још значајније успехе, које с правом од њих очекујемо, јер у Јовиној гимназији уче најбољи, као што су ту најбољи учили и у прошлости.

Како је председник Покрајинске владе даље навео, двојезична настава није важна само за наше ученике и њихове професоре којима се тако отварају нови, знатно шири хоризонти и приближава француска култура.

"Она је важна и као камен у мозаику међусобног повезивања и изградње добрих односа Србије и Француске, односа који имају дугу традицију и до којих нам је веома стало. Најзад, важна и као потврда наше отворености према свим културама и свету уопште", казао је Мировић.

Истичући на крају да је билингвална настава, по својој природи, резервисана за елитне школе, што Јовина гимназија јесте, Мировић је подсетио да је из њених клупа изашло преко 40 потоњих академика, два српска патријарха, на стотине чувених научника, композитора, великих писаца, бораца за национална права, архитеката.

"Јовина гимназија никада није била, и не треба да буде, школа за просечне. То је школа за најдаровитије, највредније и најистрајније, за оне који су спремни и способни да свет у којем живе мењају на боље. За ту узвишену мисију је изузетно важно познавање других језика и других култура, укључујући и француски језик и богату француску културу, коју овде учите и негујете", поручио је председник Мировић гимназијалцима и њиховим професорима.

Амбасадорка Моро честитала је Јовиној гимназији на признању које је та школа добила, истичући да је то најпре признање изузетности гимназије, а затим и за напоре који су уложени да би се до тог квалитета дошло.

Моро се захвалила председнику Мировићу за подршку Покрајинске владе како у области лингвистике и културе, тако и у сегменту привреде.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs