Вести


Изложба српске црквене уметности у Бриселу

Нови Сад , 07. фебруар 2013.
-A A +AИзложба српске црквене уметности у Бриселу.

Нови Сад , 07. фебруар 2013. .

Нови Сад, 7. фебруар 2013. године - У Влади АП Војводине,  на конференцији за новинаре, најављено је постављање изложбе у Бриселу под насловом „Европска културна разноликост - Српска црквена уметност у Мађарској". Изложба ће бити отворена у Баласи институту - Културном центру Амбасаде Мађарске у Бриселу, 13. фебруара. Изложбу која ће трајати до 8. марта ове године, отвориће председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић. На конференцији за новинаре у Влади Војводине, говорили су потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић и координатор пројекта др Даниела Королија Црквењаков. Коментаришући подршку Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и републичког Министарства за културу и информисање овој изложби, Славиша Грујић је нагласио да је у питању први покушај да се српска културна баштина представи у седишту Европске уније. Изложба ће бити постављена у Бриселу захваљујући доброј сарадњи Владе Војводине и Епархије Будимске у Сент Андреји. Публика у Бриселу добиће прилику да види поставку која је, иначе, у згради Препарандије у Сент Андреји постављена од 2012.године.
„Ово је само један од пројеката, који Покрајинска влада подржава", рекао је потпредседник Грујић. „Сличне пројекте приказаћемо и у земљама у окружењу, као што су Хрватска и Румунија, чије нам државне институције дају пуну подршку. Као што ми приказујемо нашу стару уметност у иностранству, тако ће и изложбе из иностранства бити приказане код нас. У мају месецу требало би да буде приказана изложба икона у Народном музеју у Сомбору, а експонате ће нам уступити Дом икона у Москви. Посебну пажњу посветили смо и међурегионалној сарадњи са Италијом, посебно са регијом Умбрија у области конзерваторско-рестаураторских послова. Споразум ускоро треба да потпишемо и са регијом Аквилеја из Италије, чији стручњаци треба да нам помогну у рестаурацији мозаика у Сирмиуму у Сремској Митровици".


Мр Тијана Палковљевић је објаснила да је изложба која путује у Брисел под насловом „Европска културна разноликост - Српска црквена уметност у Мађарској" - историјска изложба, јер експонаати нису били изложени скоро пола века. У згради Препарандије у Сент Андреји, 2009. године, почело се са конзервацијом и рестаурацијом слика, да би 2012. биле изложене у овој згради. Захваљујући предусретљивости Епархије Будимске, под чијим благословом ова изложба сада путује за Брисел, и сарадњи са Баласи Институтом - Културним центром Амбасаде Мађарске у Бриселу, изложба ће бити отворена 13. фебруара. Наша црквена уметност носи посебан печат региона и зато се очекује да ће изложба изазвати значајно интересовање.  О детаљима конзервације и рестаурације говорила је др Данијела Королија Црквењаков, која је апострофирала да су на неким сликама откривене наслаге боја из 18. века, због чега је дуго, детаљно и прецизно трајао и рад на њима. Гостовање у Бриселу отвара простор за сарадњу Галерије Матице српске са Краљевским институтом за конзервацију и рестаурацију.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs