Вести


Изложба “Колекција Павла Бељанског: бисери модерне” од 19. новембра у Умјетничком павиљону у Загребу

Нови Сад , 17. новембар 2015.
-A A +AИзложба “Колекција Павла Бељанског: бисери модерне” од 19. новембра у Умјетничком павиљону у Загребу.

Нови Сад , 17. новембар 2015. .

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић отвориће у четвртак, 19. новембра 2015. године у 19.00 часова, у Умјетничком павиљону у Загребу, изложбу “Колекција Павла Бељанског: бисери модерне” Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада. Изложба ће трајати до 10. јануара 2016. године.

Поставком „Колекција Павла Бељанског: бисери модерне“, до сада најобимнијим изложбеним подухватом Спомен-збирке, први пут у историји музеја готово половина колекције дипломате Павла Бељанског биће приказана изван Србије, означавајући њен повратак на међународну уметничку сцену. Умјетнички павиљон, као место сагледавања одабраних поглавља из ликовне и културне садашњости и прошлости, логичан је избор за приказивање културне баштине региона. Аутори изложбе су историчари уметности др Јасна Јованов и др Звонко Маковић.

У години у којој се обележава пет деценија од смрти Павла Бељанског (1892–1965), хрватска публика ће моћи да види 80 одабраних уметничких дела 30 аутора заступљених у његовој колекцији. Ови уметници припадају минхенском кругу импресиониста или интернационалном кругу Париске школе. Међу њима су Надежда Петровић, Милан Миловановић, Јован Бијелић, Коста Хакман, Петар Лубарда и многи други. Поједини аутори попут Петра Добровића, Саве Шумановића, Ивана Табаковића, Милана Коњовића или Игњата Јоба деловали су и у оквиру загребачке ликовне сцене. Издваја се најмаркантнија личност културног живота Загреба и Хрватске, сликар Влахо Буковац, који је иницирао изградњу Умјетничког павиљона 1895. године. Његова слика Велика Иза (1882) заузеће истакнуто место у поставци и уједно нагласити значај за институцију у којој се чува – она је била исходиште за оснивање Награде Спомен-збирке Павла Бељанског за најбољи дипломски рад из националне историје уметности. Посебну симболику има и дело Марина Тартаље Млади дипломата (1923) својеврсни лајт мотив изложбе, које се сматра иницијалним за обликовање једне од најзначајнијих приватних збирки на простору бивше Југославије.

Изложба је део свеобухватног пројекта размене изложби између Србије и Хрватске: паралелно са представљањем колекције Павла Бељанског у Загребу, у Спомен-збирци Павла Бељанског биће реализована изложба Мирослав Краљевић и следбеници из збирки Модерне галерије из Загреба, аутора др Звонка Маковића (3. децембар 2015 – 21. фебруар 2016). Идеја о међумузејској сарадњи институција које спадају међу најзначајније националне чуваре баштине важна је за културу обе земље, како за сагледавање културних токова у региону тако и за целокупну европску историју уметности. Циљ аутора обе изложбе је да се компаративним приступом сагледа и прикаже стваралаштво на југословенским просторима између два светска рата.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs