Вести


Изложба “Колекција Павла Бељанског: бисери модерне” отворена у Умјетничком павиљону у Загребу

Нови Сад , 20. новембар 2015.
-A A +AИзложба “Колекција Павла Бељанског: бисери модерне” отворена у Умјетничком павиљону у Загребу .

Нови Сад , 20. новембар 2015. .

Спомен-збирка Павла Бељанског изложбом “Колекција Павла Бељанског: бисери модерне”, која је синоћ отворена у Умјетничком павиљону у Загребу и трајаће до. 10. јануара 2016. године, представиће се хрватској публици уметници, који припадају минхенском кругу импресиониста или интернационалном кругу Париске школе. Међу њима су Надежда Петровић, Милан Миловановић, Јован Бијелић, Коста Хакман, Петар Лубарда и многи други. Поједини аутори попут Петра Добровића, Саве Шумановића, Ивана Табаковића, Милана Коњовића или Игњата Јоба деловали су и у оквиру загребачке ликовне сцене. Поред аутора изложбе историчара уметности др Јасне Јованов и др Звонка Маковића, синоћ су се љубитељима лепе уметности обратили и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, Весна Јурић–Булатовић, помоћница министра културе Републике Хрватске, управница Умјетничког павиљона у Загребу Јасминка Поклечки Стошић, док је изложбу званично отворила помоћница градоначелника града Загреба Весна Пусин.

Поздрављајући присутне испред покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и у име Покрајинске владе, ресорни секретар Славиша Грујић је рекао да данас у овом предивном простору Умјетничког павиљона, можемо да кажемо да постоји осећање испуњености и лепоте, како амбијетном Умјетничког павиљона, тако и сликама које су пред нама.

„Спомен-збирка Павла Бељанског поставком колекције нашег великог дипломате господина Павла Бељанског успела је да покаже најбоља дела из уметничке збирке чувеног колекционара и да подели са вама ту лепоту и вредност“, рекао је у уводном излагању секретар Грујић и додао да „ је посебно лепа вест, што ће током децембра као део свеобухватног пројекта размене изложби између Србије и Хрватске, у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду бити реализована изложба “Мирослав Краљевић и следбеници” из збирке Модерне галерије из Загреба, аутора др Звонка Маковића”, јер је то прича о томе да култура нема границе, она је општа и доступна је свима. У овом прелепом амбијенту налазе се велика имена наше историје уметности и управо је то била тема разговора, пре две године, са представницима министарства за културу Републике Хрватске, када смо истакли да ми као Покрајинска влада желимо да поред сарадње са Истром, Вуковарско-сријемском и Осијечко-барањском жупанијом, желимо ту сарадњу на пољу културе да проширимо и на неке друге градове. Данас смо сведоци да је тај разговор имао одјека. Зато када говоримо о великом колекционару и поштоваоцу уметности господину Павлу Бељанском, мислим да би данас био пресрећан да види, да су ове слике нашле своје место у овом амбијенту и да ће посетиоци уживати у овим изузетним делима” закључио је у свом излагању секретар Грујић.

Управница Спомен-збирке Павла Бељанског, уједно и ауторка изложбе др Јасна Јованов је захвалила на сарадњи Умјетничком павиљону у Загребу, Модерној галерији у Загребу и на великој подршци Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање, на реализацији пројекта, који је пред нама.

“Поставком ове изложбе до сада најобимнијим изложбеним подухватом Спомен-збирке, први пут у историји музеја готово половина колекције дипломате Павла Бељанског приказана је изван Србије, означавајући њен повратак на међународну уметничку сцену” истакла је др Јованов и подсетила да је “Умјетнички павиљон, као место сагледавања одабраних поглавља из ликовне и културне садашњости и прошлости, логичан избор за приказивање културне баштине региона. С тим у вези централно дело изложбе јесте слика Влаха Буковца, који је и био иницијатор изградње овог павиљона и представљањем његове слике “Велика Иза”,као део наше колекције, уједно се представља и окосница и антологијски избор актуелних уметничких токова европских центара у којима је и дипломата Павле Бељански боравио током своје каријере” истакла је др Јованов.

Др Звонко Маковић, као коаутор изложбе је подсетио да у години у којој се обележава пет деценија од смрти Павла Бељанског (1892–1965), хрватска публика ће моћи да види 80 одабраних уметничких дела 30 аутора заступљених у његовој колекцији. Изложба је део свеобухватног пројекта размене изложби између Србије и Хрватске: паралелно са представљањем колекције Павла Бељанског у Загребу, у Спомен-збирци Павла Бељанског биће реализована изложба “Мирослав Краљевић и следбеници” из збирке Модерне галерије из Загреба,(3. децембар 2015 – 21. фебруар 2016). Идеја о међумузејској сарадњи институција које спадају међу најзначајније националне чуваре баштине важна је за културу обе земље, како за сагледавање културних токова у региону тако и за целокупну европску историју уметности. Циљ обе изложбе јесте да се компаративним приступом сагледа и прикаже стваралаштво на југословенским просторима између два светска рата.

Управница Умјетничког павиљона у Загребу Јасминка Поклечки Стошић и Весна Јурић - Булатовић помоћница министра културе Републике Хрватске, су се у име институција захвалиле на сарадњи и реализацији пројекта, који је данас пред хрватском публиком, захваљујући доброј комуникацији са Покрајинским секретаријатом за културу и јавно инфомисање и Спомен збирком Павле Бељански.

Отварајући званично изложбу помоћница градоначелника града Загреба Весна Пусин, у име града Загреба и у своје лично име пожелела је да обе државе имају исто тако добру сарадњу на свим пољима, као што је имају у култури, јер она отвара сва врата и нуди задовољство, које имају и слике пред нама.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs