Вести


Изложба „Десет речи“ и пред новосадском публиком

Нови Сад , 17. април 2019.
-A A +AИзложба „Десет речи“ и пред новосадском публиком.

Нови Сад , 17. април 2019. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је свечаним пресецањем врпце званично отворила изложбу "Десет речи“, која ће се у наредних неколико недеља наћи пред новосадском публиком, а реч је о 30 савремених италијанских дизајнерских радова, постављених у централној згради ДДОР осигурања у Новом Саду.

„У години обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије, велика је част и задовољство поздравити отварање и изложбе „Десет речи“, која је једна у низу манифестација између наше две земље“, рекла је секретар Милошевић и подсетила да Покрајинска влада има низ споразума о сарадњи са бројним италијанским регијама, што је доказ и потврда да ћемо са том сарадњом и наставити.

Подсетићу само и да је наш национални театар Српско народно позориште, истакла је Милошевићева довело за шефа диригента Опере италијанског маестра Ђанлуку Марчана, а изложба пред нама је приказ сјајних дизајнерских радова, која надограђује и овако богату италијанску културу, њено културно и индустријско наслеђе и ово је још једна манифестација у низу многих других, која ће обогатити културне садржаје овог града и шире, тако да са поносом дочекамо 2021. годину, када ћемо на достојан начин обележити титулу Новог сада, као Европску престоницу културе.

У име Града Новог Сада поздравне речи упутио је помоћник градоначелника Александар Петровић, који је нагласио да су скоро век и по добрих дипломатских односа, надограђени и са десет година од успостављања стратешког партнерства између Рима и Београда, а Нови Сад више од 50 година за град - побратим има, између осталих, италијански град Модену и тај континуитет у сарадњи нам је донео и изложбу овог сјајног италијанског дизајна.

Амбасада Италије у Србији је, у сарадњи са Италијанским институтом за културу и Италијанском привредном комором, установила календар културних догађаја и иницијативу за економску промоцију који ће током године бити организовани широм Србије, истакао је први секретар амбасаде Италије у Републици Србији Матијас Клаиваз.

Ђорђо Амброђо Маркеђани, председник извршног одбора ДДОР осигурање је рекао да у склопу програма сарадње је и ова изложба, која је недавно била постављена и у Музеју науке и технике у Београду и тиме је одржана инаугурација трећег по реду "Дана италијанског дизајна", на тему "Дизајн и град будућности".

Он је додао да италијански дизајн и архитектура представљају спону између света уметности, индустрије и привреде и симбол изузетности и најбољег што из Италије долази,а ова изложба ће након поставке у Ректорату Универзитета у Новом Саду, бити изложена и у Суботици и Сомбору.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs