Вести


Изложба „Хенри Мур - графичар“ у Музеју Војводине

Нови Сад , 03. новембар 2014.
-A A +AИзложба „Хенри Мур - графичар“ у Музеју Војводине.

Нови Сад , 03. новембар 2014. .

Поводом отварања изложбе „Хенри Мур - графичар“, која ће званично бити отворена 7. новембра 2014. године у Музеју Војводине, данас је у згради Покрајинске владе одржана конференција за новинаре на којој су о њој говорили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, директорица Музеја Војводине др Агнеш Озер, директор British Council-a за Западни Балкан Тони О'Брајан (Tony O'Brien), и Рајка Шиник Вулић, менаџер за корпоративне комуникације Банке Интеса.

Гостовање ове изложбе у Музеју Војводине одржава се под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, Министарства културе и информисања Републике Србије и Британске амбасаде у Београду.

Након великог успеха у Народном музеју у Београду, изложба „Хенри Мур – графичар” представиће публици 80 графика, пет модела скулптура и један радни модел, који су настајали у периоду од 1934. до 1984. године. Након готово 60 година од прве београдске изложбе једног од највећих британских уметника XX века, која је оставила значајан траг на нашој уметничкој сцени, публика ће имати прилику да се упозна са мање познатим, али интегралним делом његовог стваралаштва - Муровим графикама. Ова уметничка дела припадају посебној колекцији „Музеја без зидова” British Council-a, коју је сам уметник 1984. године обогатио донацијом за више од 200 изузетних радова.

Поздрављајући присутне у име Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, секретар Славиша Грујић је истакао да предстојећа изложба „Хенри Мур - графичар” има јак културолошки значај, не само за Војводину, већ и за целу Србију.

„Значај поставке једног од највећих светских имена уметности, јесте тренутак да се пробуде права осећања према лепој уметности и да на један посебан начин доживимо његову уметност”, рекао је секретар Грујић и додао да је „ова изложба још једна потврда, да без обзира у каквим временима живимо, култура мора да има своје заслужено место, да буде децентрализована, како би сваки грађанин Војводине или Србије могао у њој да ужива“. Озбиљне државе Европе су препознале овакав став, па и сама Италија као светска престоница културне баштине је то паметно и искористила, као и Енглеска и многе друге државе, где и Србија има своје место. Данас је прилика да поред најављеног отварања изложбе у петак, 7. новембра у 19.00 часова у Музеју Војводине, подсетимо да је исто вече у Српском народном позоришту наступ „Кронос квартета” на музику композиторке Александре Вребалов, а недељу дана касније одржава се велика изложба војвођанских уметника, њих преко 100, у Бечу. Све су ово разлози и докази да култура отвара границе, шири поља сарадње и омогућава један посебан приступ стварима и стога је долазак графика Хенрија Мура у Нови Сад велики догађај, јер је његов израз био једноставан, а порука снажна. Њега препознајемо у мноштву других дела, јер није претенциозан и одише јединственом формом једноставних линија, чиме се унутрашња снага аутора још више наглашава. Уз подршку British Council-a и Банке Интеса, Музеј Војводине је уложио огроман напор да се ова изложба одржи и да љубитељи лепе уметности до краја новембра месеца уживају у њој”, рекао је на крају излагања секретар Грујић.

Др Агнеш Озер овом приликом је истакла да је подршка за отварањем изложбе стигла и од Владе Републике Србије, која је дала државне гаранције и од председника Покрајинске владе др Бојана Пајтића, тако да ће Музеј током трајања изложбе одржавати и бројне едукативне програме о значају Муровог дела и рада, радионице за децу, као и пропратне делатности Музеја, а то су сувенири и штампани материјали.

„Хенри Мур је био креативни геније и пријатељ British Council-a, чему у прилог иде и чињеница да је 1984. године поклонио 200 својих дела“, рекао је Тони О'Брајан и апострофирао да се данас та дела налазе у организацији „Музеја без зидова“, који броји око 9.000 радова бројних уметника и доступно је свима онима, који желе да га на своје музејске зидове поставе. Графике су део тог поклона, од којих ће део бити постављен у Музеју Војводине, што је након Београда добар корак у ширењу и промоцији децентрализације културе, за коју се и British Council залаже.

Рајка Шиник Вулић, менаџер за корпоративне комуникације Банке Интеса нагласила је да је друштвено ангажовање Банке Интеса у великој мери засновано на очувању културног наслеђа, као и на дугорочном улагању у развој културе, али и промоцију њених вредности и подршку културној размени. Повезујући се са сектором културе и невладиним институцијама градимо друштвени капитал, који је за банку подједнако важан, као и финансијски.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs