Вести


Изузетан значај очувања идентитета Словака у Војводини

Нови Сад , 29. март 2017.
-A A +AИзузетан значај очувања идентитета Словака у Војводини.

Нови Сад , 29. март 2017. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић разговарали су данас са делегацијом Министарства спољних и европских послова Владе Републике Словачке, коју је предводио државни секретар Лукаш Паризек.

Према речима потпредседника Њилаша, Покрајинска влада са посебном пажњом негује очување националног идентитета свих националних заједница у Војводини, укључујући и словачку, која је у покрајини друга по бројности.

„Како у сфери образовања, тако и сфери културе и информисања на језицима националних заједница, ми поштујемо законске оквире и регулативе, што је прецизно наведено и у Поглављу 23, једном од кључних у процесу придруживања Републике Србије ЕУ“, истакао је Њилаш и додао да је „ с тим у вези и припрема новог Закона о националним мањинама и националним саветима“.

С друге стране, секретар Штаткић је подвукао да Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама снажно подржава очување словачког културног и националног идентитета.

„Радимо то кроз подршку информисању на словачком језику, као и кроз подршку бројним манифестацијама, фестивалима и издаваштву. Трудимо се да то чинимо не само институционално, већ и на терену, што смо показали недавном посетом Ковачици која је центар врхунског сликарства које је на понос не само Словацима, него и целој Србији“, додао је Штаткић.

Према речима његовог помоћника Ђорђа Вукмировића, за два стуба јавног информисања словачке националне мањине – „Хлас људу“ у сфери штампаних, и телевизијски и радијски програм РТВ, у сфери електронских медија – обезбеђено је трајно и одрживо финансирање.

„Схвативши проблеме са којима се, после приватизације, суочавају и локални медији који програм емитују на језицима мањина, за ову годину смо предвидели четири пута већа средства за њихово пројектно суфинансирање него што је то било у 2016“, додао је Вукмировић.

Државни секретар Паризек је посебно нагласио да Словачка подржава Србију на путу ка ЕУ и да неће мењати свој чврст став о непризнавању Косова. Истовремено, он је изразио и задовољство због положаја Словака у нашој земљи.

„Прошло је 250 година од досељавања Словака у Војводину и од тада до данас они су, захваљујући разумевању већинског становништва, успели да сачувају свој национални идентитет, што је за пример и похвалу“, прецизирао је Паризек.

У словачкој делегацији били су Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке у Србији, њен заменик Игор Венцел, Ивана Рапaва, координатор у Канцеларији државног секретара, Растислав Костилник, референт за регион Балкана у Министарству иностраних послова, Јан Варшо, председник Канцеларије за Словаке који живе у иностранству и Људовит Помицхал из те канцеларије.

Састанку су присуствовале и Биљана Кашерић и Милинка Хрћан, помоћнице покрајинског секретара за образовање прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, као и др Небојша Кузмановић и Арпад Блашко, заменик и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs