Вести


Изјава председника Покрајинске владе Игора Мировића о буџету Војводине за 2017.

Нови Сад , 20. децембар 2016.
-A A +AИзјава председника Покрајинске владе Игора Мировића о буџету Војводине за 2017..

Нови Сад , 20. децембар 2016. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да очекује да ће посланици Покрајинске скупштине усвојити предложени буџет за 2017. године. Према његовим речима, буџет за наредну годину је за 10 одсто већи него буџет за 2016. годину и његове смернице везане су за економски развој, посебно са значајно увећаним средствима за пољопривреду, као и за подстицање домаћих и страних инвеститора. Поред тога, планирана су и буџетска средства за оне области које су грађанима исто тако важне, па ће бити много више средстава усмерено за здравство, реконструкцију основних и средњих школа и установе социјалног карактера.
Мировић је посебно нагласио да ће, у интегрисаном моделу прихода, буџет Војводине за 2017. годину износити више од 7,3 процената републичког и навео да се интегрисани модел састоји од прихода које ће Војводина имати и оних прихода које ће Република усмеравати у Војводину, у пројекте, од којих су неки већ у припреми.

Највећи пројекти
Говорећи о најважнијим пројектима за наредну годину, Мировић је навео да се ради о пројектима који имају национални значај.
„Радиће се на реконструкцији пруге од Београда до Старе Пазове, на изградњи зграде Радио-телевизије Војводине, почећемо решавање имовинских односа на траси будуће Фрушкогорског коридора од Новог Сада до Руме. Верујем да у току 2017. године можемо пронаћи инвеститора, према најавама које долазе из Владе Србије, макар за ту деоницу. Решаваћемо бројна питања у локалним самоуправа, у области комуналне инфраструктуре, изградње пословних зона, о чему смо већ договорили одређене кораке и рокове са велим градовима, попут Суботице и Сомбора.
Имаћемо много инвестиција у здравству. Подсетићу вас да смо једном великом акцијом, у протеклом периоду заправо уштедели око 500 милиона динара у односу на задужење које је Војводине имала, када је реч о изградњи Каменице 2. Сада ћемо тај новац усмерити на реконструкцију регионалне болнице у Панчеву и на реконструкцију клиника у оквиру Клиничког центра Војводине.
Имаћемо инвестиције које ће доћи из ИПА фондова. То је веома важно, јер улажемо само 15 одсто у односу на укупну износ инвестиције.
Увећање средстава која ће бити уложена у пољопривреду је значајно. Мере смо дефинисали у комплементарном моделу са Министарством пољопривреде, тако да ћемо имати синергију: Девет милијарди из Министарства пољопривреде за територију Војводине и осам милијарди из буџета Војводине.
Можемо са оптимизмом да говоримо о 2017. години, иако увек има простора за додатне планове. Ми смо за све јавне политике у свим областима, предвидели довољно средстава, а по суфициту ћемо само тражити модел за инвестирање у велике развојне пројекте.“

„Веома сам задовољан предложеним буџетом који износи 63,6 милијарди динара. Увек можемо да тражимо више средстава, али, морамо да разумемо да је у Републици Србији у току процес консолидације јавних финансија, да су многи уложили себе – а ту мислим на грађане – да би се тај процес обавио до краја. Војводина у том процесу мора бити солидарна“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.
Мировић је изјавио да очекује да ће се у 2017. години завршити посао на изради закона о финансирању, како је и на заседању Народне скупштине Србије најавио председник Владе Србије.
„Овим законом ће се ово питање из политичке вратити у економску орбиту. Њиме ћемо добити један вишегодишњи, предвидиви модел, који ће омогућити економски развој и са оним инвестицијама које имају вишегодишњи карактер. Такође, тај закон треба да постави модел који тачно утврђује изворе прихода и прецизира надлежности и, посебно, води бригу о установама, организацијама и институцијама чији је оснивач АП Војводина, које увек, у односу на такав модел, морају бити у првом плану“, изјавио је Мировић и поновио да Војводина мора имати економски предвидиву матрицу, по којој ће моћи да функционише у концепту окупљања око пројеката, дакле, са надлежностима које Република Србија има на територији Војводине, са оним надлежностима које има Војводина и са надлежностима локалних самоуправа, које ће бити интегрисане у један модел.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs