Вести


Кластери приоритет привредног развоја

Нови Сад , 16. септембар 2013.
-A A +AКластери приоритет привредног развоја.

Нови Сад , 16. септембар 2013. .

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин представио је данас на конференцији за новинаре пројекат Cluster PoliSEE- политика развоја кластера у југоисточној Европи.
Ресорни секретар истакао је да је реч о пројекту који доприноси унапређивање привредног амбијента у Србији и развоју конкурентности по принципу развоја кластера, те навео да вредност пројекта износи 5 милиона евра. Партнери из Србије су Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, са буџетом од 127.300 евра и Универзитет у Новом Саду са буџетом од 180.000 евра.
“ У пројекат је укључено 11 земаља и 27 регија. Републику Србију у овом европском пројекту представљаће АП Војводина, у оквиру процеса који се тиче повезивања предузећа у кластере, што ће омогућити и складнији регионални развој привреде, те на јединствен начин штитити привредну делатност у оквиру сродне или различите привредне гране”, истакао је ресорни секретар. Он је подсетио на постојећи Програм за подстицање развоја привреде, предузетништва и занатства, који је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова промовисао пре извесног времена, и притом указао на 12 стратешких праваца у оквиру програма.
“Суштина овог документа је да нема унапређења привреде у Србији и Војводини уколико не променимо стратешки начин размишљања, свест и радне навике у нашем друштву. Удруживање предузећа је такође један од 12 стратешких праваца, који је ресорни скеретаријат означио као приоритет привредног унапређивања”. Како је покрајински секретар Васин још нагласио, разлог због којег су кластери виђени као један од главних стратешких праваца за даљи привредни напредак у земљи јесте што једино организовано удруживање наших привредника може да доведе до конкурентности наше привреде на ширем тржишту. Удруживање предузећа је услов, који треба да испунимо како би одговорили на сложене захтеве тржишта Европске уније, као и Русије, Белорусије и Казхстана где једини у Европи имамо повлашћен приступ. Такође, едукације ради постављања техничких и других пословних стандарда и стицање сертификата, навео је као наш приоритет и подсетио да ниједан наш произвођач нема довољне количине робе да би био конкурентан на поменутом тржишту. Стога је по Васиновим речима, организовани наступ неопходан, јер обезбеђује потребну количину робе, што уједно смањује трошкове извоза путем заједничког наступа, а свеукупно је средство стимулације економског раста.
“Ресорни секретаријат већ седам година води политику у смеру подстицања развоја кластера у Покрајини”, подсетио је Васин и навео чињеницу да у нашој покрајини постоји чак 20 кластера у области металске индустрије, ИТ сектора, туристичке делатности и производње вина. Подстицање развоја нових кластера, као и да у Војводини до 2014. године све привредне делатности буду повезане у кластере, представља стратешки циљ који ће ресорни секретаријат и даље подстицати, подвукао је ресорни секретар овом приликом. Такође, изразио је задовољство што је овакав приступ препознат на међународном нивоу и што је Влада Војводине заједно са Универзитетом у Новом Саду партнер на пројекту Cluster PoliSEE и највио нови сусрет за три дана, где ће партнери зајдно креирати критеријуме за наставак реализације овог међународног пројкта који подразумева заједнички рад на развоју кластера у југоисточној Европи.
Проф.др Слободан Морача са Факултета техничких наука истакао је да су кластери актуелна тема у целој Европи, која у својим документима кластере дефинише као значајне алате и механизме развоја привреде. Као наш први задатак, др Морача навео је развој привреде који нас даље води ка унапређењу других сегмената, што треба да обезбеди и друге финансијске бољитаке и нове вредности.Кластере је назвао управо тим механизмима који стимулишу развој укупног економског амбијента и на партнерство Владе Војводине и Универзитета у Новом Саду на овом пројекту указао као на правац у подизању конкурентности предузећа. “Кроз кластере ствара се окружење у којима мала и средња предузећа могу да се развију, што је главни циљ. Овакав развој могућ је , само уз познавање високих технологија, односно у сарадњи са државом и Универзитетом. Управо пројекат Cluster PoliSEE помаже да се створе стртешки оквири и акциони планови који ће нас заједнички довести до циља на економском плану, а у складу са европским планом и искуствима, истакао је проф. др Морача овом приликом у Влади Војводине.
Мирјана Раденовић Ратковић, члан пројектног тима, истакла је да је реч о пројекту који осим регионалног и националног значаја, поседује европски оквир. Она је навела да је на овај начин привреди дата могућност да учествује у креирању развоја наших привредних праваца, који ће бити интегрисани у европску стратегију.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs