Вести


Конституисан Одбор за обележавање рације у Бачкој

Нови Сад , 22. децембар 2016.
-A A +AКонституисан Одбор за обележавање рације у Бачкој.

Нови Сад , 22. децембар 2016. .

У Покрајинској влади данас је одржан иницијални састанак Одбора за обележавање рације у Бачкој, чија мисија је да се од наредне године, сваког јануара одржи помен у знак сећања на Србе, Јевреје и Роме који су, у јануару 1942. године, невино страдали у злогласној рацији мађарских фашиста у јужној Бачкој.

Рацијa је почела 4. јануара у Чуругу и настављена је и у другим насељима: Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу. У свих 17 насељених места шајкашке области, према доступним подацима, страдало је 2.345 људи. Страдање се наставило и у Новом Саду, где су фашисти убили још 1246 невиних људи, да би у Бечеју, где се рација завршила 29. јануара, страдало још 215 жртава. Укупан број невиних жртава јануарске рације из 1942. године премашио је 3.800.

Одбор за обележавање рације у Бачкој основан је на заједничку иницијативу Епархије бачке Српске православне цркве и Покрајинске владе, на његовом челу су епископ бачки господин Иринеј и председник Покрајинске владе Игор Мировић, а чине га и представници општина у којима се одиграла јануарска рација и представник Меморијалног друштва „Рација 1942“, којe окупља потомке настрадалих.

Одбор за обележавање рације у Бачкој констатовао је да је потребно убудуће дати већи значај обележавању ових трагичних догађаја, о којима се недовољно зна, као што се и други народи сећају таквих датума из своје историје. Зато ће се сваке године у јануару, поред већ традиционалног обележавања рације у Новом Саду, и у другим местима у Бачкој одржати један централни помен.

Наредне године, када се обележава 75. годишњица ових окрутних страдања, сећање на жртве рације, у присуству великодостојника Српске православне цркве, државних, покрајинских и општинских органа, као и грађана насеља у којима су се одиграли ови трагични догађаји – одржаће се у Чуругу.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs