Вести


Конференција за новинаре о медијским законима и јавним набавкама у култури

Нови Сад , 09. април 2013.
-A A +AКонференција за новинаре о медијским законима и јавним набавкама у култури.

Нови Сад , 09. април 2013. .

Нови Сад, 9.април 2013. - Славиша Грујић, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање, Синиша Исаков, директор Радио Телевизије Војводине, Александар Милосављевић, директор Српског народног позоришта и Калман Кунтић, помоћник покрајинског секретара и члан радне групе Министарства културе и информисања, одржали су у прес центру Владе Војводине конференцију за новинаре, на којој су говорили о предложеним законима о јавном информисању и о електронским медијима, као и о спровођењу Закона о јавним набакама у установама културе. Потпредседник Владе Славиша Грујић је рекао да је крајње време да се о овим темама разговара и да се подрже иницијативе за неке измене у сва три закона.
„У Нацрту закона о јавном информисању, као и у Нацрту закона о електронским медијима много тога није у складу са ставовима Владе АП Војводине и ставовима националних савета националних заједница, као и бројних радио станица у Војводини, које емитују програме на више језика. У основи, проблем је у томе што локалне самоуправе не могу да оснивају медије, као ни национални савети, мада је у питању стечено право националних заједница. Са друге стране, на снази је Закон о локалној самоуправи, који даје право локалним самоуправама да оснивају локалне медије, што се директно коси са медијским законом. Пракса Европске уније, којој Република Србија тежи, каже супротно, јер има пуно примера да локална самоуправа подржава рад медија. Примера ради, суседна Мађараска има 39 медија у власништву локалне самоуправе, а толико их има и Хрватска која ускоро постаје чланица евопске породице", рекао је Грујић.

Он је упозорио да се у Покрајини и у Републици Србији намеће још један проблем - финансирање јавних сервиса. Недавно је Влада Републике Србије изнела став да ће се у наредне три године јавни сервис финансирати из буџета, што по нама, како је рекао Грујић, није решење, јер није трајно. Тај став је у супротности са медијским законом, који каже да држава мора да изађе из медија најкасније до 31. децембра 2014. године. У Покрајини подршку има идеја да се и даље настави са телевизијском претплатом, из које би се од један до три одсто средстава издвајало за рад локалних медија.
Секретар Грујић је рекао да је закон о јавним набавкама у култури недопустив, јер он прописује тендере за представе, редитеље, глумце... због чега постоји иницијатива Секретаријата и институција културе да се из овог Закона изузму набавке за програмске активности.

Синиша Исаков подсетио је да се питање финансирања јавних сервиса намеће још од 2007. године и да - иако је 2011. године донета и медијска Стратегија - то није адекватно решено. Последњих шест месеци, уз разне притиске, проблем је све већи, јер онемогућава свакодневни рад Радио-телевизије Војводине, која уз то нема свој простор, нема продукцијски студио, нема опрему, нити радне услове, а резултати рада су све бољи.
Калман Кунтић прецизирао је да се Влада Војводине противи приватизацији медија, све док се не нађе адекватан модел, како гласила не би нестала са медијске мапе. Говорећи о опстанку локалних медија, он је рекао да је најбољи модел онај по коме локалне самоуправе имају право да изаберу стратешког партнера, због плурализма и због различитог садржаја које емитују радио и телевизија. Кунтић је упозорио да у нацртима закона не могу да се препознају медији цивилног сектора, што није случај у Европи, где су такви медији непрофитне организације базиране на раду волонтера, који доносе правовремене информације.
Александар Милосављевић се захвалио ресорном секретаријату што је на данашњој конференцији, као тема, издвојен и Закон о јавним набакама, чија примена се у култури показала као апсурдна. Он је рекао да сада нема разлике када позоришта набављају ексере, даске, режисере, или глумце, јер све то мора да прође јавну набавку. Он је позвао присутне да замисле како изгледа Стеријино позорје када на тендеру треба да истакне понуде за представу „Галеб" од Чехова, те да онда одабере најбољу и најефтинију представу... Апсурд, по речима Милосављевића, је у томе што позоришта на овај начин неће моћи да раде. Свакодневно скоро свако позориште у Србији крши овај закон, купујући, за пет до десет хиљада динара, конац, игле, мебл и све што је потребно да би се нека представа одржала. Зато су позоришта у Војводини и у Србији упутила иницијативу председнику Владе Републике Србије да из закона изузму набавке за програмске активности, јер садашња законска решења, како је рекао, гуше културу.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs