Вести


Конференција за новинаре о програму ''Органска храна - шанса за све''

Нови Сад , 28. фебруар 2013.
-A A +AКонференција за новинаре о програму ''Органска храна - шанса за све''.

Нови Сад , 28. фебруар 2013. .

Нови Сад, 28. фебруар 2013. године - Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Заводом за равноправност полова и Зеленом мрежом Војводине, током 2013. године реализоваће програм „Органска храна - шанса за све", намењен женама из руралних средина у Војводини, ради њиховог економског оснаживања.Уважавајући традиционално бављење жена баштованством, бригу о квалитету хране и исхрани породице, активностима у оквиру програма координираће радна група коју чине представници релевантих покрајинских секретаријата, стручних установа и институција, на челу са проф. др Бранком Лазић. Ово се чуло на конфернецији за новинаре у Влади Војводине, посвећеној реализацији програма „Органска храна - шанса за све".


Учесник конференције Бранислав Кнежевић, заменик секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, саопштио је на конференцији чињенице о плановима развоја, програмима и конкурсима Секретаријата. Мирослав Васин, покрајински секретар, нагласио је да је овај пројекат у оквиру стратешког правца Програма за побољшање стања у области привреде, предузетништва и занатства и доказ да се посвећује значајна пажња женама на селу и њиховом залагању, што доприноси њиховој афирмисаности и самопоуздању.,,Мислим да смо, без лажне скромности, успели да подстакнемо женске активности на селу, оснивајући женска сеоска удружења, којих данас има више од 250 у Војводини, реализујући такође разне програме и пројекте који су имали за циљ да побољшају њихов положај, да повећају њихово знање", рекао је Васин. „Секретаријат је водио неколико акција, попут обуке више од 5.000 жена за основне информатичке вештине и друге активности због којих Војводина данас има око 1.050 разноврсних манифестација, од којих бар 70 посто организују женска сеоска удружења, а преко програма јавних радова, велики број жена је упослен као геронтодомаћице. Сада, кроз овај пројекат, који би требало да буде најзначајнији од свих, намеравамо да упослимо и активирамо што већи број жена да гаје органску храну. Данас постоји велики број домаћинстава и газдинстава са малим парцелама, што представља добру прилику за бављење производњом органске хране, производа који данас на европском тржишту немају ограничење", истакао је Васин.

У оквиру програма, предвиђено је мапирање капацитета и ресурса жена са села за био-баштенску и мултифункционалну органску производњу, организовање промотивних трибина ,,Органска пољопривереда - шанса за све" ради информисања о органској пољопривреди и њеним могућностима. Произвођачи ће бити мапирани по месту, величини и врсти производње. Биће организована едукација за почетнице у агро-бизнису да би се подстакло формирање нових био-башти и других производњи у оквиру породичног поседа и парцела. Говорници на конференцији за новинаре у Влади Војводине, подсетили су да је органска пољопривреда еколошки одржив систем пољопривреде, који интегрише рационално коришћење природних ресурса, очување биодиверзитета и заштиту животне средине. Представља целовит систем управљања и производње хране која се базира на еколошкој пракси, високом степену биолошке разноврсности и примени високих стандарда добробити животиња као и начина производње уз коришћење природних супстанци и поступака.

Органска производња се стално развија уз нова научна и технолошка решења, промовише методе које имају позитиван ефекат за хуману екологију и заштиту животне средине, ствара и развија интегралне, хумане, еколошки и економски одрживе продукционе системе који се максимално ослањају на ресурсе унутар фарме, уз подстицање коришћења обновљивих ресурса. У Србији органска производња бележи стални раст и обухвата око 11.000 хектара од чега око су 50 посто под ратарским усевима, око 45 посто воћњаци, а око 5 посто је под поврћем. Посебан економски значај органске производње огледа се у њеној мултифункционалности, јер ствара услове за квалитетнију и богатију понуду производа за развој агро-биотуризма. То стимулише очување етнолошких и традиционалних вредности региона, као и развој пласмана на поседу пољопривредника, на специфичним органским и традиционалним пијацама.,,Све што радимо у сагласности је са Стратегијом за унапређење економског положаја жена на селу у АП Војводини од 2013-2017. године. За програм и активности у овом пројекту издвојено је 5.000.000 динара, а зависно од првих резултата пројекта постоји могућност да се износ повећа", рекао је Васин.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs