Вести


Конференција о планирању и примени енергетских пројеката

Нови Сад , 30. мај 2018.
-A A +AКонференција о планирању и примени енергетских пројеката.

Нови Сад , 30. мај 2018. .

Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај организовао је данас у Скупштини Војводине другу по реду конференцију о енергетској ефикасности на тему: „Интензивирање планирања и примене енергетских пројеката“. Конференција је организована у сарадњи са Кластером за енергетску ефикасност Војводине и Мађарском националном трговачком кућом.

Скуп је замишљен као „тачка сусрета“ предстaвника локалних самоуправа као корисника инвестиција, институција и компанија које се баве инвестирањем, пратећим пословима у оквиру припрема пројеката, уговорања, саме реализације и на крају контроле послова енергетске ефикасности. Искуства у тој области су осим актера из Србије пренели и учесници из Мађарске, Словачке, Чешке и Словеније, као и представници UNDP.

Конференцију је отворио покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, који је истакао значај енергетске ефикасности за Србију и АП Војводину

„У овој области су велики изазови пред нама. С једне стране имамо податак да је у прошлом веку популација порасла преко три пута, а потребе за енергентима преко 30 пута, док су с друге стране пред нама изазови који се тичу заштите животне средине, односно саме примене и коришћења енергената“, казао је Ненад Грбић.

Он је нагласио да званична статистика говори да је више од половине становништва спремно да спроводи мере енергетске ефикасност уколико наиђе на подршку друштва, институција и саме државе.

"Наша улога је да становништво информишемо и едукујемо у том смеру“, истакао је Грбић и изнео податак да су прозори и врата у домаћинствима и институцијама просечно стари 30 година.

Како је Грбић навео, неопходно је да се заједнички изађу и понуде крајњим потрошачима информације о могућностима финансирања и спровођења мера саме енергетске ефикасности. "Једном речју да подигнемо хоризонталну и вертикалну комуникацију између различитих државних и покрајинских институција, градова, општина и различитих привредних субјеката“, казао је Грбић.

Ресорни секретар је додао и да ће у оквиру данашње конференције бити презентовано и неколико примера јавно-приватног партнерства. Према Грбићевим речима, до сада су потврђена 62 таква партнерства, а уговорено 27, у вредности од 1,8 милијарди динара.

„Међутим, оно што је лоше када се говори о јавно-приватно партнерству јесте да свега 6 партнерстава носи 97 одсто укупне вредности уговореног партнерства, од чега највећи део јесте јавна расвета, превоз путника, управљање отпадом“, навео је Грбић.

У оквиру конференције одржане су две сесије. Прва сесија је била посвећена повећању конкурентности средњих, малих и микро предузећа кроз кластеризацију, изврсност и умрежавање. Друга сесија се бавила моделима и искуствима локалних самоуправа које користе средства за енергетску ефикасност, фондовима, ESCO компанијама, пословним банкама, осталим инвеститорима и уговорачима јавно-приватног партнерства.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs